728 x 90

Ζητείται επειγόντως….. έκδοση νέου Οργανισμού

Ζητείται επειγόντως….. έκδοση νέου Οργανισμού

Ενημερωτική εκδήλωση μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Κ

Με κυρίαρχο αίτημα την έκδοση νέου Οργανισμού και τη μη εφαρμογή αυτού του 2012, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (26/3) στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας ενημερωτική εκδήλωση, μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Κ.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κατερίνα Πετράκη και ο  Βασίλης Αδαμόπουλος ως εκπρόσωπος των γιατρών του νοσοκομείου. Επίσης, παρέστησαν ο διοικητής   του Γ.Ν.Κ. Τάσος Καρασαββόγλου, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστας Μορφίδης, εργαζόμενοι του νοσοκομείου, πρόεδροι σωματείων και συλλόγων, καθώς και υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας Μάκης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Παππάς και Χρήστος Ποτόλιας.

”Αποφασίσαμε, πριν προχωρήσουμε σε κάποια κινητοποίηση με αφορμή την εφαρμογή του Οργανισμού του 2012 στο νοσοκομείο, να κάνουμε αυτή την συγκέντρωση για να σας ενημερώσουμε και να διαβάσουμε ένα ψήφισμα που συντάξαμε και θα θέλαμε να το συνυπογράψουν όσοι συμφωνούν, στο να ασκήσουμε πίεση στην κεντρική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με ένα και μόνο αίτημα, την έκδοση ενός νέου Οργανισμού. Τίποτα λιγότερο δεν μας ικανοποιεί, καμία παράταση σε αυτό που ζούμε εδώ και επτά χρόνια”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της η Κατερίνα Πετράκη.

‘Με αφορμή λοιπόν μία καταγγελία που έγινε στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στην Εισαγγελία, έφτασε ένα πόρισμα που παραπέμπει όλες τις διοικήσεις μαζί με τα  Δ.Σ., για παράβαση καθήκοντος, γιατί δεν εφαρμόστηκε αυτός ο Οργανισμός. Κάτω από αυτή τη λογική κληθήκαμε την περασμένη Τρίτη με θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, να υπερψηφίσουμε την εισήγηση του διοικητή του Γ.Ν.Κ. που έλεγε πως κατ’ εφαρμογή του Οργανισμού θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες διαδικασίες το νοσοκομείο. Εμείς, επειδή κάτω από τον φόβο της φυλάκισης, δεν μπορούμε να αλλάζουμε άποψη, θεωρούμε ότι αυτός ο Οργανισμός, αν εφαρμοστεί, οι συνέπειες θα είναι περισσότερες για τον κόσμο παρά σε μας τους εργαζόμενους και θέλουμε να τον σταματήσουμε. Δεν θα συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο από έναν νέο Οργανισμό. Οι προτάσεις για τον νέο Οργανισμό έχουν σταλεί εδώ και ενάμιση χρόνο κι έχουμε δέσμευση ότι θα δημοσιευτούν και θεωρούμε ότι η συμμετοχή στο ψήφισμα που συντάξαμε, θα βοηθήσει στο να πιέσουμε να είμαστε ένα αυτόνομο νοσοκομείο. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Θέλουμε την συμμετοχή όλων για να ανατρέψουμε την υποβάθμιση που έρχεται στο νοσοκομείο μας”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Πετράκη.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Αδαμόπουλος, επιμελητής ουρολόγος και αιρετό μέλος των γιατρών στο Δ.Σ του Γ.Ν.Κ., επισήμανε ότι ”την προηγούμενη εβδομάδα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το παραπάνω θέμα για τον Οργανισμό. Τέθηκε θέμα να περικοπούν κάποια επιδόματα νοσηλευτών και γιατρών, λόγω θέσεων κατ’ εφαρμογή του Οργανισμού του 2012. Το Δ.Σ. αποφάσισε να γίνει έγγραφο στους υπευθύνους των τμημάτων, να επισημανθούν τα λάθη και οι ελλείψεις του Οργανισμού εντός πέντε ημερών. Εστάλησαν οι προτάσεις για νέο Οργανισμό στις 11/4/17. Όλα αυτά τα χρόνια το Γ.Ν.Κ., χάριν των προσπαθειών του γενικού προσωπικού στέκεται στα πόδια του παρά τις ελλείψεις. Αν δεν εφαρμοστεί ένας νέος Οργανισμός που να περιλαμβάνει το παρόν και το μέλλον του νοσοκομείου, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό στελέχωσης, το νοσοκομείο θα πάει στα χειρότερα. Θέλουμε στήριξη και να κινηθούμε σύσσωμα στο να τεθεί και να εφαρμοστεί ο νέος Οργανισμός”.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγλου υπογράμμισε στην αναφορά του, ότι καμία διοίκηση του Γ.Ν.Κ. από το 2013 και δεν εφάρμοσε τον οργανισμό του 2012.

”Η διοίκηση των τελευταίων τριών χρόνων δεν εφάρμοσε τον Οργανισμό για τους ίδιους λόγους, όμως ορισμένα πράγματα άλλαξαν στην πορεία. Συγκεκριμένα στις 28/2/19 ήρθε στο Γ.Ν.Κ. η έκθεση του σώματος ελεγκτών από την Αθήνα με υπογραφή του γενικού επιθεωρητή, με την οποία κατηγορούμασταν ότι ήμασταν παράνομοι και πως κακώς καταβάλαμε τα επιδόματα θέσης ευθύνης σε τμήματα που δεν ήταν τμήματα σύμφωνα με τον οργανισμό. Εμείς όμως συνεχίζαμε να λειτουργούμε σαν να ήταν πραγματικά τμήματα, που ήταν βεβαίως και καταβάλαμε τα επιδόματα ευθύνης. Ρητά και κατηγορηματικά η έκθεση μας έλεγε πως αυτό ήταν μια παράνομη πράξη και επομένως κάτι θα έπρεπε να αλλάξει. Επίσης, στις 9//3/19 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4600 που νομιμοποιούσε τις μισθολογικές δαπάνες για αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων που έπαιρναν αυτό το επίδομα. Επομένως, η Βουλή και το Υπουργείο είπαν ότι καλώς κάναμε και πληρώναμε”, σημείωσε αρχικά ο διοικητής του Γ.Ν.Κ.

 

”Εν τω μεταξύ ο διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. Σ. Πλωμαρίτης, διέταξε Ε.Δ.Ε. εναντίον όλων των διοικήσεων από το 2013 μέχρι τώρα. Το Δ.Σ. του Γ.Ν.Κ. συνήλθε στις 19/3 και εγώ εισηγήθηκα να διακόψω στο νοσοκομείο την καταβολή των επιδομάτων ευθύνης μέχρι νεωτέρας. Αυτή ήταν η απόφαση του Δ.Σ. με βάση την έκθεση του επιθεωρητή και του κ. Πλωμαρίτη. Μας κάλεσε ο Εισαγγελέας και θα πάμε μεθαύριο να καταθέσουμε γιατί καταβάλαμε τα παράνομα επιδόματα ευθύνης, όπως λέει ο επιθεωρητής. Εγώ πήρα την ευθύνη πάνω μου και κατέβαλα τα επιδόματα ευθύνης. Παρανόμησα συνειδητά σε αυτό το πράγμα, γιατί εκτίμησα ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να τα πάρουν, γιατί τα δουλεύουν και το αξίζουν και όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Το θέμα της εφαρμογής του κανονισμού είναι κατά μείζονα λόγο πολιτικό και για αυτό πήγαμε την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας μαζί με την διευθύντρια της υπηρεσίας υγείας την κ. Νάγκη, γιατί θέλαμε να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το νοσοκομείο. Πήραμε λοιπόν την ρητή διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε τα επιδόματα ευθύνης και δεν θα εφαρμόζεται ο οργανισμός του 2012”, συνέχισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρασαββόγλου, συμπληρώνοντας ”πριν από λίγη ώρα εν των μεταξύ έφτασε έγγραφο από τους κυρίους Ξανθό και Πολάκη που μιλούν για τα επιδόματα ευθύνης και τους νέους Οργανισμούς που πιστοποιεί τις καταβολές των επιδομάτων ευθύνης. Άρα εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε και να πληρώνουμε στους εργαζόμενους ό,τι τους αναλογεί, αφού πλέον έχουμε και την πολιτική άποψη και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε αυτό”.

”Τι θα γίνει όμως την επόμενη μέρα με τον νέο Οργανισμό; Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κ. Γιαννόπουλο, που χειρίζεται τα ζητήματα του Οργανισμού για τον νέο οργανισμό του Γ.Ν.Κ. Είναι ειλημμένη απόφαση του Γ.Ν.Κ. να προχωρήσει σε νέο Οργανισμό, ανεξάρτητα από τον νέο σχεδιασμό που υπάρχει για όλα τα νοσοκομεία συνολικά. Άρα εμείς, ανεξάρτητα από το γενικότερο προσανατολισμό που έχει το υπουργείο για τους οργανισμούς, άμεσα θα προχωρήσουμε στην διατύπωση της πρότασής μας για τον νέο Οργανισμό και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ζητώ από τα μέλη της νοσοκομειακής κοινότητας, να προχωρήσουμε με συνεννόηση και μάλιστα με όρους χρονοδιαγράμματος, γιατί όσο πιο σύντομα καταλήξουμε, τόσο γρηγορότερα θα προχωρήσει η πρόταση από την Υ.ΠΕ. και θα τόσο γρηγορότερα θα προχωρήσει ο νέος οργανισμός της Υ.ΠΕ., προκειμένου να δημοσιευτεί στο Φ.Ε.Κ. και να αποτελέσει νόμο του κράτους. Ζητώ από όλους να καταλήξουμε γρήγορα σε μια απόφαση και να την τρέξουμε άμεσα”, ανέφερε καταληκτικά ο διοικητής του Γ.Ν.Κ.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα