728 x 90

Βάσεις 2019: Εν αναμονή των Αποτελεσμάτων

Βάσεις 2019: Εν αναμονή των Αποτελεσμάτων

Η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους έχει «χτυπήσει» κόκκινο με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει την ανακοίνωση των βάσεων για το 2019 την Τρίτη 27 Αυγούστου.Και ενώ οι ώρες περνούν, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας που θα ανεβάσει την αδημονία των ενδιαφερόμενων στο ζενίθ.

Αρχικά θα αναρτηθούν στα λύκεια (με κωδικούς) τα ονόματα των επιτυχόντων, ενώ ταυτόχρονα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητήσουν το όνομά τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν και οι βάσεις εισαγωγής για όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα και τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές.Καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα, δίνονται και οι τελευταίες εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Φέτος θα εισαχθούν στα ΑΕΙ συνολικά 79.631  και τα αποτελέσματα θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο χάρτης της Ανώτατης εκπαίδευσης  είναι εντελώς διαφορετικός, αφού δεν υπάρχουν ΤΕΙ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια , ενώ τα πανεπιστήμια διαθέτουν και πάνω από 100 νέα τμήματα.Ειδικά όσον αφορά στα νέα τμήματα είναι σημαντικό να δούμε εάν  τελικά οι  νέοι τα επέλεξαν ή φοβήθηκαν και τους “γύρισαν την πλάτη”.Αυτό θα είναι κάτι ,που θα κρίνει και το μέλλον των ίδιων των τμημάτων και το οποίο θα καθορισθεί κατά κύριο λόγο από τις επιλογές που έκαναν οι νέοι υποψήφιοι.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Στο 1ο πεδίο, οι βάσεις δεν αναμένεται να σημαντική μεταβολή ενώ θα δούμε μικρές αυξομειώσεις. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα παιδαγωγικά όπου θα υπάρξει αύξηση.Οι υψηλόβαθμες σχολές θα σημειώσουν μικρή πτώση, από 50 μόρια η Νομική Αθήνας μέχρι 200 μόρια η Νομική Κομοτηνής και η πτώση θα συνεχίζεται όσο θα μειώνονται οι βαθμολογίες, για να φτάσουμε στις σχολές που η βάση τους είναι λίγο πάνω από τα 10.000 μόρια όπου θα έχουν πτώση μέχρι και 1.000 μόρια.

Στο 2ο πεδίο, η πτώση θα είναι μεγάλη σε όλες σχεδόν τις σχολές. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία των θεμάτων που δόθηκαν στις Εξετάσεις και σε πολλές μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 800 μόρια.Οι χαμηλές επιδόσεις χημεία και φυσική λογικά  θα ήταν η αιτία για την πτώση των βάσεων ς, αλλά οι πολύ καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά θα διατηρήσουν την πτώση των μορίων . Ετσι, η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι περί τα 140 μόρια στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ μέχρι πάνω από 1.500 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου, που αναμένεται να βρεθούν κάτω από τα 7.000 μόρια.

Στο 3ο πεδίο, η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι μικρότερη.Οι εξαιρετικές επιδόσεις των υποψηφίων στη Βιολογία θα φρενάρουν την έντονα καθοδική τάση των βάσεων του πεδίου, που επηρεάζονται από τις χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική και στη Χημεία. Η έλλειψη των αριστούχων (19-20)  αναμένεται να ρίξει τη βάση της Ιατρικής Αθήνας κάτω από τα 18.900 μόρια, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια . Η βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης που αποτελεί το κατώφλι εισαγωγής αναμένεται στα 18.150 μόρια. Αντίστοιχη είναι η πτώση και στις άλλες υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, ενώ στις χαμηλόβαθμες σχολές η πτώση μπορεί να φτάσει τα 1.500 μόρια.

Στο 4ο πεδίο δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές από την προηγούμενη χρονιά.Οι καλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα και οι εξαιρετικές επιδόσεις στην Πληροφορική αντισταθμίζουν τις κακές επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και θα φέρουν άνοδο των βάσεων στις μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές. Η άνοδος αυτή αναμένεται να είναι σημαντική γιατί ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 15.000 μόρια είναι πολύ μεγαλύτερος από πέρυσι. Εκτιμάται ότι θα έχουμε άνοδο που μπορεί να φτάσει και τα 600 μόρια σε υψηλόβαθμες σχολές και αντίστοιχη πτώση των βάσεων στις σχολές με βάση μικρότερη των 11.000 μορίων.

Πού θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, με μερικά κλικ.

α) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους

β) πληκτρολογώντας τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο)

Την ίδια ώρα,τα αποτελέσματα θα σταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να προωθηθούν στα σχολεία.Στη συνέχεια, οι καταστάσεις θα εκτυπωθούν και θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας.Υπενθυμίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα σχολεία θα δείχνουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τη σχολή εισαγωγής του και όχι το όνομά του.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα