728 x 90

Στο πλέον κρίσιμο εξάμηνο της εισέρχεται η πανδημία του κορωνοϊού

Στο πλέον κρίσιμο εξάμηνο της εισέρχεται η πανδημία του κορωνοϊού

Αλέξης Πολίτης:  Σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Π.Α.Μ.Θ. τα κρούσματα, μέχρι τώρα είναι ελεγχόμενα

 

 

 

Στο πλέον κρίσιμο εξάμηνο της εισέρχεται η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα δήλωσε, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Οι επόμενοι μήνες, μέχρι και τον Απρίλιο τουλάχιστον, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι, επισήμανε ο κ. Πολίτης, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, αλλά και οι ιογενείς λοιμώξεις του χειμώνα σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, θα απαιτήσουν πολλαπλάσια προσοχή από όλους, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

 

”Καταρχήν πρέπει να τονίσουμε ότι είναι θετικό και αισιόδοξο το ότι τα πάμε καλύτερα από άλλες περιοχές, όσον αφορά την πανδημία. Συνολικά, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Π.Α.Μ.Θ. τα κρούσματα, μέχρι τώρα τονίζω, είναι ελεγχόμενα. Αυτό έχει να κάνει και με τη σωστή υγειονομική συμπεριφορά των συμπολιτών μας, αλλά και με τη σωστή δουλειά που γίνεται από τον Ε.Ο.Δ.Υ. στις ιχνηλατήσεις. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, είναι λογικό να καταγράφεται μια κάποια αύξηση των κρουσμάτων, καθώς όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες, υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση των συμπολιτών μας σε κλειστούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού είναι πιο εύκολη. Γενικότερα θεωρώ ότι οι πολίτες τα πάνε καλά, όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, ιδιαίτερα δε σε σχέση με τη χρήση των προστατευτικών μασκών, οι οποίες έγιναν συνήθεια, δυσάρεστη για πολλούς, αλλά συνήθεια”, σημείωσε ο γραμματέας του Ι.Σ.Κ.

 

Ακολούθως ο Αλέξης Πολίτης αναφέρθηκε στην εποχική γρίπη, ο εμβολιασμός για την οποία άρχισε από τα μέσα Οκτωβρίου, επισημαίνοντας σχετικά: ”Αν δούμε τα δεδομένα της εποχικής γρίπης στο νότιο ημισφαίριο, όπου πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε σημαντική παρουσία της, φέτος βλέπουμε ότι στον χάρτη του Π.Ο.Υ. είναι σχεδόν χωρίς ταυτοποίηση  κι αυτό έχει να κάνει σαφέστατα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τον κορωνοϊό. Τα μέτρα αποδίδουν λοιπόν, όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά για όλους τους αναπνευστικούς ιούς. Εκτιμώ ότι έτσι θα κινηθεί η εποχική γρίπη και στο βόρειο ημισφαίριο και κατ’ επέκταση και στην χώρα μας από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά. Ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου είναι ένα καλό διάστημα να κάνουν το εμβόλιο οι ευπαθείς ομάδες κατά προτεραιότητα. Θα ρωτήσει κανείς έχει νόημα να κάνουμε το εμβόλιο ακόμη και τον Φεβρουάριο; Ναι, είναι η απάντηση. Έστω και αργά είναι χρήσιμο να γίνει. Όσες περισσότερες ημέρες ανοσίας κι αν κερδίσουμε θα είναι καλό για όλους μας”.

 

Αναφορικά με το αν είναι αισιόδοξος για το εμβόλιο που θα βάλει φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας, ο κ. Πολίτης δήλωσε: ”Τα δεδομένα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μπερδεύουν τους πολίτες πολλές φορές. Κρατάμε πολύ μικρό καλάθι, γιατί αν έχουμε πολλές ελπίδες ίσως την πατήσουμε! Περιμένουμε ένα αποτελεσματικό αλλά και ασφαλές εμβόλιο, το οποίο προσωπικά εκτιμώ ότι θα έρθει μετά τα μέσα του 2021. Ελπίζω να διαψευσθώ και να το έχουμε πολύ νωρίτερα. Γενικότερα πάντως είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για τη μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας στην περιοχή μας, γιατί βλέπω ότι δεν παρασυρθήκαμε και τα πήγαμε πολύ καλά. Όλο αυτό βέβαια κοστίζει στην οικονομία και το βλέπουμε όλοι γύρω μας. Πρέπει να σταματήσει λοιπόν αυτή η κατάσταση και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, ώστε να αποτελέσει μια κακή παρένθεση στην ιστορία. Μέχρι τότε όμως χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους μας και τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, όσο κι αν αυτά μας έχουν κουράσει. Είναι τα μόνα που μπορούν να μας οδηγήσουν και πάλι στην προ κορωνοϊού εποχή”.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα