728 x 90

Στα χέρια του Δήμου Παγγαίου το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου

Στα χέρια του Δήμου Παγγαίου το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου

“ΈΠΕΣΑΝ” ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ

Στο γραφείο του δημάρχου Παγγαίου, στην Ελευθερούπολη, υπεγράφη χθες το μεσημέρι, η εκμίσθωση του Γεωθερμικού Πεδίου του Ακροποτάμου.  Το δικαίωμα διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου παραχωρήθηκε στην ΔΕΥΑΑ Παγγαίου και οι υπογραφές “έπεσαν” για τη μίσθωση. Εκ μέρους του Δημοσίου υπέγραψε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Γιάννης Σάββας ενώ εκ μέρους της ΔΕΥΑΑΠ, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Χάρης Παπαδόπουλος.

Σκοπός του Δήμου Παγγαίου είναι η επέκταση του υπάρχοντος δικτύου προς τα δυτικά, μέχρι την περιοχή της Κάρυανης, για τη διανομή γεωθερμικής ενέργειας σε εν δυνάμει χρηστές αγροτικών δραστηριοτήτων, αλλά και του τουρισμού. Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί πως η αξιοποίηση του δυναμικού του πεδίου θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της τηλεθέρμανσης, του κλιματισμού τουριστικών υποδομών, υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και, φυσικά, του θερμαλισμού. Άλλωστε, από μία τέτοια εξέλιξη θα ευνοούνταν και οι ιαματικές πηγές των λουτρών στις Ελευθερές, αλλά και τα παρακείμενα τουριστικά θέρετρα της Ν. Ηρακλείτσας και της Ν. Περάμου που υποδέχονται κάθε καλοκαίρι δεκάδες χιλιάδες τουριστών.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος, Φίλιππος Αναστασιάδης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Η διοίκηση του Δήμου Παγγαίου αλλά και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΑΠ και ειδικότερα ο πρόεδρος της,  είχαμε πιστέψει  από την αρχή στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου. Έχουμε πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και από άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και έτσι με γοργούς ρυθμούς  έχουμε ετοιμάσει ένα μεγάλο ποσοστό μελετών σύμφωνα με τις οποίες θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια πλήρη αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου. Θεωρώ ότι  αρχές φθινοπώρου θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε τις μελέτες  για χρηματοδότηση ώστε να πάρει σάρκα και οστά αυτό το εγχείρημα».

Από την μεριά του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Γιάννης Σάββας δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα γιατί μπορούμε να υπογράψουμε και να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση άλλης μιας αειφορικής πηγής ενέργειας  στα γεωθερμικά πεδία που υπάρχουν άφθονα σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ήδη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει προχωρήσει στην εκμετάλλευση και άλλων τέτοιων μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαι χαρούμενος που θα αξιοποιηθεί μιας ήπιας μορφής ενέργειας. Οι υπηρεσίες μας προσπάθησαν να επιταχύνουν όσο τον δυνατόν  τους χρόνους έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή των συμβολαίων. Θα είμαστε αρωγοί σε ότι άλλο χρειαστεί».

Δηλώσεις έκανε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος τονίζοντας, «Ένας σημαντικός φυσικός χώρος και μια σημαντική ενεργειακή πηγή όπως είναι το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου μπαίνει σε μια διαδικασία αξιοποίησης. Τα σημαντικά στοιχεία είναι δύο. Πρώτον είναι αυτό καθ’ αυτό το γεγονός και δεύτερον είναι ο πολύ καλός χρόνος που επιτεύχθηκε. Σημαντικό είναι ότι ένας χώρος που είναι φιλικός προς το περιβάλλον θα αξιοποιηθεί. Σημαντικό επίσης είναι ότι θα προσδώσει μια διάσταση ολοκληρωμένης  ανάπτυξης».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΠ, Χάρης Παπαδόπουλος επεσήμανε «Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Παγγαίου έθεσε ως στόχο την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου. Κακά τα ψέματα τα τελευταία χρόνια έχουνε δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Η αξιοποίηση του θα συμβάλει και στους δύο αυτούς τομείς. Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στο 50%. Ήταν βασικό να γίνει αποδεκτή η πρόταση μας, να εγκριθεί, ούτως ώστε να περάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου. Απομένει η κατασκευή του έργου».

 

Το πεδίο Ακροποτάμου

 

Το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου αποτελεί βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας και εντοπίζεται σε δύο ταμιευτήρες με γεωθερμικό ρευστό θερμοκρασίας από 45οC έως 90οC. Οι εφαρμογές χρήσης του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου μπορούν να περιλαμβάνουν τηλεθέρμανση κατοικιών, θέρμανση θερμοκηπίων, θέρμανση ιχθυοκαλλιεργειών κ.α.

Η διάρκεια μίσθωσης για τη διαχείριση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου ανέρχεται στα 25 χρόνια, με δικαίωμα μονομερούς παράτασης για πέντε επί πλέον έτη κάθε φορά, μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών συνολικά, εφόσον τηρούνται οι όροι των σχετικών συμβάσεων και οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος.

 

 

 

 

 

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα