728 x 90

Σε απεργιακή κινητοποίηση οι καθαρίστριες δημοσίων κτηρίων της Π.Ε. Καβάλας

Σε απεργιακή κινητοποίηση οι καθαρίστριες δημοσίων κτηρίων της Π.Ε. Καβάλας

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου,κατέρχονται οι καθαρίστριες δημοσίων κτηρίων της Π.Ε. Καβάλας, μαζί με συναδέλφους τους απ’ όλη τη χώρα.Μάλιστα αργά το βράδυ της Τετάρτης (5/2) αναχώρησαν με λεωφορείο από την Καβάλα, ώστε να βρεθούν το πρωί της Πέμπτης (6/2) στην Αθήνα, για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη (5/2), στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, η πρόεδρος των καθαριστριών δημοσίων κτηρίων της Π.Ε. Καβάλας, Φωτεινή Στρουμπούλη, υπογράμμισε ότι καμιά εργαζόμενη δεν μπαίνει σε αυτή τη δουλειά για να κάνει καριέρα, αλλά από ανάγκη.

‘’Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από τις προηγούμενες χρονιές. ∆εν έχουμε καμιά πληροφόρηση. Το τοπίο είναι θολό και δεν ξέρουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση με τις συμβασιούχους καθαρίστριες που σε όλη τη χώρα είναι 9.500 άτομα. Από τον Σεπτέμβριο ζητάμε συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς για να τους εξηγήσουμε τις συνθήκες εργασίες μας και να δούμε τι έχουν σκοπό να κάνουν μαζί μας. Ακούστηκαν πάρα πολλά και προεκλογικά και μετεκλογικά, ότι θα απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι, ότι θα μπουν συνεργεία στις θέσεις μας και είναι λογικό 9.500 άτομα να είναι στην ανασφάλεια’’, επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις της η κ. Στρουμπούλη.

‘’∆εν μπορέσαμε να πετύχουμε συνάντηση. Είχαμε δει μόνο τον κ. Καράογλου στη Θεσσαλονίκη, μας υποσχέθηκε ότι θα μας έκλεινε ραντεβού με τον υπουργό Εσωτερικών τον Ιανουάριο, δεν έγινε όμως ούτε αυτό. Όσο περνάει ο χρόνος είναι επικίνδυνα τα πράγματα για εμάς. Τουλάχιστον θα πρέπει να ακούσουν τη φωνή μας. ∆εν καταδικάζεις κάποιον, δεν πετάς έξω από τη δουλειά κάποιον αν δεν τον ακούσεις. Οι κυβερνητικοί βουλευτές της Καβάλας, μας άκουσαν, ήταν θετικοί όλοι, μας είπαν ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι, όμως μένουμε στο…αλλά. Το ραντεβού δεν κλείστηκε. Οπότε ξεσηκώθηκαν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία με αποτέλεσμα να κηρυχθεί η 48ωρη απεργία’’, υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών της η κ. Στρουμπούλη.

Στόχος των καθαριστριών είναι να έχουν στην Αθήνα συναντήσεις, τόσο με τον ΥΠ.ΕΣ., Τάκη Θεοδωρικάκο, όσο και με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ώστε να θέσουν τα προβλήματά τους. Αντιπροσωπεία των καθαριστριών, περίπου 10 άτομα, έλαβαν την άδεια να μπουν στη Βουλή, για να έχουν συναντήσεις με όλα τα κόμματα, εξηγώντας τους τι ακριβώς συμβαίνει.

‘’Ο ∆ήμος Καβάλας πλήρωσε στις 10 Ιανουαρίου. Τα Χριστούγεννα δεν είχαμε ούτε ένα ευρώ! Πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Όλοι όσοι εργάζονται θέλουν να πληρώνονται. Αναγκαζόμαστε να βγαίνουμε στον δρόμο, γιατί κανένας δεν κάνει τίποτα.Όποιος νομικός έχει δει τις συμβάσεις μας, τις πετάει! Είναι μη νόμιμες. ∆εν μπορεί να χαρακτηριζόμαστε εργολάβοι με σύμβαση έργου και από την άλλη να είμαστε εξαρτώμενοι υπάλληλοι του ΙΚΑ’’, δήλωσε ακόμη η πρόεδρος των καθαριστριών.Επίσης, η κ. Στρουμπούλη ανέφερε ότι από τις 12 μόνιμες καθαρίστριες των σχολείων μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μείνει λιγότερες από τις μισές, όταν τα σχολεία είναι πάνω από 80 (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια).

‘’Αν φύγουν οι συμβασιούχοι, θα λειτουργήσουν με έξι άτομα τα σχολεία. Θα βάλουν συνεργεία που όταν δεν πληρώνονται φεύγουν την ίδια μέρα; Των παιδιών και των εκπαιδευτικών την ασφάλεια και την υγιεινή είναι δυνατόν να την αφήσουμε στα συνεργεία;

Εμείς έχουμε ανάγκη και περιμένουμε 4 και 5 μήνες χωρίς να πληρωθούμε, στηριζόμενοι και στη διάθεση του κάθε δημάρχου να μας πληρώνει. Ζητάμε μόνιμη και σταθερή εργασία και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων μας. ∆εν μπορεί εμείς να είμαστε στην ανασφάλεια, σε αντίθεση με τους μόνιμους, που ορθώς φυσικά έχουν περισσότερα προνόμια. ∆εν έχουμε ούτε τη δυνατότητα να γίνουμε μάνες. Σε κανένα κλάδο δεν υπάρχει χειρότερη κατάσταση’’, ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις της η κ. Στρουμπούλη, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι τα μέσα ατομικής προστασίας, αναγκάζονται να τα αγοράζουν από τις τσέπες τους.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα