728 x 90

Πλήγμα οικονομικό η απουσία των φοιτητών από την Καβάλα

Πλήγμα οικονομικό η απουσία των φοιτητών από την Καβάλα

Σήμερα η απόφαση για τα μαθήματα των φοιτητών του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Συνέντευξη Τύπου  με θέμα την παραχώρηση αιθουσών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (Κόμβος Καβάλας), προκειμένου να μπορούν να γίνουν μαθήματα και εργαστήρια στους χώρους αυτούς, δόθηκε το πρωί της Δευτέρας (12/10) στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Παρόντες στην συνέντευξη, εκτός του Κώστα Αντωνιάδη, ήταν ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο αντιπρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Δημήτρης Μπαντέκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλης Λεμονίδης. Το ”παρών” έδωσε επίσης και ο περιφερειακός σύμβουλος Α.Μ.Θ., Αρχέλαος Γρανάς.

 

”Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βοηθήσουμε το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στον δύσκολο αγώνα που δίνει αντιμετωπίζοντας τον κορωνοϊό. Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, που συνεδριάζει την Τρίτη (12/10), ότι η πόλη της Καβάλας, η Π.Ε.Κ. και ο Δήμος με τη βοήθεια του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου, είμαστε σε θέση να παραχωρήσουμε τους χώρους που έχουμε ως Π.Ε.Κ., το Αμφιθέατρο ”Γιώργος Παυλίδης”, καθώς και την αίθουσα ”Νικόλαος Μάρτης”, ώστε οι φοιτητές του ΔΙ.ΠΑ.Ε, τουλάχιστον στον τομέα των τμημάτων που έχουν σχέση με τα εργαστήρια, να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να γίνονται τα μαθήματα δια ζώσης κι όχι εξ αποστάσεως. Κι αυτό γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε πως σύμφωνα με το ΔΙ.ΠΑ.Ε. ο τζίρος της αγοράς από τους φοιτητές είναι 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, στην στέγη, στην σίτιση και την διασκέδαση. Αυτά τα χρήματα χάνονται για το 2020 από την Π.Ε. Καβάλας, γι’ αυτόν τον λόγο ενώνουμε τις δυνάμεις μας και εκπέμπουμε το μήνυμα ότι εμείς εδώ θεσμικά μπορούμε να βοηθήσουμε σ’ αυτόν τον τομέα. Είναι δύσκολο γιατί τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά. Αλλά με την συνεργασία του δημάρχου και των δύο θεσμικών φορέων μπορούμε να εγγυηθούμε πως θα τα τηρήσουμε. Η κοινωνία είναι δίπλα στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει”, τόνισε στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

 

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης σημείωσε  ότι ”ο Δήμος είναι κοντά στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. και φυσικά αποδέχεται την πρόταση του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε αίθουσες για να γίνουν τα μαθήματα των φοιτητών. Πρόκειται για τα παιδιά μας, πρόκειται για την Παιδεία, οπότε ο Δήμος θα παρέχει την κάθε δυνατή βοήθεια. Ο Δήμος μπορεί να παραχωρήσει το ”ΟΣΚΑΡ” και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη”.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, επισήμανε σχετικά: ”Είχαμε μια συνάντηση με τον αντιπρύτανη του ΔΙ.ΠΑ.Ε., για να δούμε την απόφαση της Συγκλήτου και του υπουργείου, ότι για το εξάμηνο που ”τρέχει” τώρα δεν θα υπάρχουν δια ζώσης μαθήματα. Και κρίνοντας πως αυτό θα είναι πλήγμα για την αγορά της Καβάλας, έγινε η συνάντηση για να δούμε ποιες λύσεις υπάρχουν. Μία από αυτές που συζητήθηκε ήταν να βρεθούν αίθουσες μέσα στην πόλη που να πληρούν προδιαγραφές, προκειμένου να υπάρχει εκτόνωση από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. και να υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν οι φοιτητές μέσα στην πόλη. Και ως Επιμελητήριο και ως Εμπορικός Σύλλογος προτείναμε στον δήμαρχο και στον αντιπεριφερειάρχη να δώσουμε ως παραχώρηση το Εκθεσιακό Κέντρο στην  Νέα Καρβάλη και την κεντρική αίθουσα του Επιμελητηρίου. Είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει όσο το δυνατόν περισσότερο να έρθουν οι φοιτητές που αφήνουν σημαντικά ποσά στην πόλη. Ελπίζω και το ΔΙ.ΠΑ.Ε. να είναι θετικό σ’ αυτή την πρόταση της Καβάλας”.

 

Ο Βασίλης Λεμονίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, δήλωσε: ”Προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε η απόφαση από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. να τροποποιηθεί και να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Εκεί έγινε η συνάντηση με τον κ. Μπαντέκα, ο οποίος μας ενημέρωσε για τα προβλήματα που υπάρχουν και εκεί πάνω εμείς προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε. Επειδή θα πρέπει να καταλάβουμε πως ο ρόλος του Εμπορικού Συλλόγου δεν είναι μόνο για τα εμπορικά θέματα, αλλά και τα κοινωνικά που έχουν άμεση συνάρτηση με την οικονομία της πόλης, είδαμε πως υπάρχουν δύο θέματα που για να αντιμετωπιστούν έπρεπε να υπάρχει συνεργασία τόσο του Δήμου, όσο και της Αντιπεριφέρειας. Ως μοχλός πίεσης οι φορείς ενωμένοι θα λειτουργήσουμε έτσι ώστε αύριο που θα γίνει η σύγκληση του ΔΙ.ΠΑ.Ε., να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα των φοιτητών. Το πρώτο εξάμηνο έχει χαθεί αλλά καλό είναι να μην χαθεί και το δεύτερο. Δέχομαι δεκάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους της αγοράς που γνωρίζουν το τι χρήματα χάνονται από την αγορά και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξει αυτή η απόφαση και να γίνουν τα μαθήματα δια ζώσης, για να έρθει αυτή η εισροή χρημάτων που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχουμε ιδίως τους τελευταίους μήνες που βιώνουμε ιστορικά τραγικές οικονομικά στιγμές”.

 

Τέλος, ο αντιπρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Δημήτρης Μπαντέκας ανέφερε χαρακτηριστικά: ”Με την Οικονομική Υπηρεσία μας, όταν αναλύσαμε τα πράγματα είδαμε πως ο τόπος θα χάσει 70 εκατομμύρια ευρώ από την απουσία των φοιτητών. Την προηγούμενη Τρίτη σε μια συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής έθεσα το θέμα σε μια μικρή συζήτηση. Εκεί υπήρχαν κάποιοι προβληματισμοί. Ο πρώτος ήταν αν μπορούν και νομικά να γίνουν τα μαθήματα εκτός ακαδημαϊκών χώρων. Το θέμα θα το λύσουμε στην επίσημη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής. Το δεύτερο αφορά την υπουργική απόφαση που μας λέει ότι αυτοί που αποφασίζουν αν τα μαθήματα θα γίνουν δια ζώσης ή εξ αποστάσεως και είναι το κάθε τμήμα ξεχωριστά. Εκεί έρχεται η Διοικούσα να επικυρώσει την απόφαση των τμημάτων. Έγινε μια προσπάθεια στην Σίνδο, να φέρουνε κάποιους φοιτητές στα εργαστήρια και την Κυριακή είχαμε το πρώτο κρούσμα. Ο προβληματισμός μου είναι ο εξής: Αν φέρεις τα παιδιά να κάνουν εδώ τα θεωρητικά μαθήματα, θα μαζευτούν στην Καβάλα, περίπου 7.000 φοιτητές. Θεωρούμε με τους γιατρούς που έχουμε πως είναι φύσει αδύνατον, μέσα σε 10 – 15 μέρες η Καβάλα να μην έχει lock-down, διότι θα έρθουν πολλοί φοιτητές από την Αθήνα. Δεν θα έπαιρνα την ευθύνη αν σε λίγο καιρό είχαμε νεκρούς στην Καβάλα! Δεν είναι εύκολα τα πράγματα”.

 

”Κατανοώ τους συμπολίτες μας που έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να δούμε προσεκτικά τι μπορεί να συμβεί. Πάνω στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. υπάρχουν πέντε τμήματα και άλλα επτά παλαιότερα. Όλα μαζί τα μαθήματα είναι περίπου 1.000. Αν τα κάνουμε κομματιαστά, ποιος θα πληρώσει τους διδάσκοντες; Ποιους χώρους θα δώσουμε; Δεν είναι ένα τμήμα να το μοιράσουμε σε λίγες αίθουσες. Ο υπολογισμός είναι πως χρειάζεται το ΔΙ.ΠΑ.Ε. πάνω από 30 αίθουσες αν φέρουμε όλους τους φοιτητές. Έστω να φέρουμε κάποια τμήματα. Τα εργαστήρια δεν μπορούν να γίνουν, εκτός του Πανεπιστημίου γιατί εκεί υπάρχουν τα όργανα και δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε. Είναι πολλά τα προβλήματα, όμως δεν είναι κακό που μαζευόμαστε και τα λέμε, ούτε που προσπαθεί ο ένας για τον άλλον. Με χαροποιεί πάρα πολύ που όλοι οι φορείς βρέθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο της Καβάλας. Την Τρίτη (13/10) θα προσπαθήσω να εξηγήσω κάποια πράγματα στην σύσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Έστω να προετοιμαστούμε για το δεύτερο εξάμηνο. Ήδη το πρώτο είναι στη μέση. Μήπως μπορέσουμε μετά τον Ιανουάριο να κάνουμε κάποια πράγματα. Εκείνο που τους κρατάει όλους πίσω, είναι οι συνέπειες του κορωνοϊού”, υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο αντιπρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα