728 x 90

Ορκωμοσία Περιφερειακού Συμβουλίου και Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ορκωμοσία Περιφερειακού Συμβουλίου και Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ορκίστηκε το μεσημέρι το νέο περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Η τελετή ορκωμοσίας, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της περιφέρειας στην Κομοτηνή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης». Παρόντες ήταν πλήθος αιρετών, εκπρόσωποι φορέων και πολιτών.Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο, το Κοράνι ή έδωσαν πολιτικό όρκο.

Ακολουθεί η ομιλία του περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για την παρουσία σας στην τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Σήμερα είναι για όλους μας μέρα χαράς και τιμής.Χαράς, τιμής, κυρίως όμως μέρα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τον τόπο.Ο τόπος μας, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει μια μακρά ιστορία πολιτισμού, που συνδυάζεται με μια κουλτούρα επικοινωνίας και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η γεωγραφική θέση της άλλωστε ήταν αυτή που διαμόρφωσε τον ιστορικό χαρακτήρα της ως «πέρασμα», ως «γέφυρα» και ως «σταθμό» στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες, εμπορεύματα και συνυπήρχαν διαφορετικοί πολιτισμοί.Παρόλα αυτά, η περιοχή μας δεν ήταν πάντοτε «σταυροδρόμι» και «γέφυρα».

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, υπήρξαν περίοδοι που η γεωγραφική μας θέση στάθηκε αιτία απομόνωσης και εσωστρέφειας.Για δεκαετίες, όταν η περιοχή μας ήταν απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και συνόρευε με κράτη με τα οποία οι σχέσεις μας ήταν τεταμένες, έχασε τον ρόλο της ως «πέρασμα» και μετατράπηκε σε κλειστό σύνορο και σε ανάχωμα.

Με σχέδιο και προγραμματισμό, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να αποτελέσει μια Περιφέρεια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη.

 • Μια περιοχή που μπορεί να πετύχει τους στόχους της ανάπτυξης και της ευημερίας.

 • Που θα στηρίζει τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

 • Που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον

 • Που θα προστατεύει και θα αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

 • Που θα είναι κέντρο διασυνοριακής συνεργασίας και ανταλλαγών.

Μια Περιφέρεια που θα είναι πέρασμα και ταυτόχρονα προορισμός.Και έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε.Βασική προτεραιότητά μας είναι η συνέχιση της υλοποίησης του Σχεδίου που επεξεργαστήκαμε για την ανάπτυξη της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια.

Ένα Σχέδιο

 • Για πρωτογενή τομέα ισχυρό

 • Για επιχειρήσεις δυναμικές και εξωστρεφείς

 • Για τουρισμό που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ιστορία και τον πολιτισμό

 • Για ενέργεια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον

 • Για υποδομές στις μεταφορές και στη γεωργία που θα είναι αξιόπιστες

 • Και για την προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας

Το Σχέδιό μας αυτό το παρουσίασα αναλυτικά στην κοινωνία της Περιφέρειας το προηγούμενο διάστημα.Ταυτόχρονα, είναι σε γνώση και της Κυβέρνησης, η οποία έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τους άξονες και τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει.Και βέβαια, το Σχέδιό μας παραμένει ανοιχτό σε ιδέες και προτάσεις. Στην υπόθεση της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας, το τονίζω, θα είμαστε όλοι μαζί.Συνεργάτες και σύμμαχοι.Και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα έχουμε συνεργασία με την κεντρική Κυβέρνηση. Συνεργασία που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Περιφέρειά μας.Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει επανειλημμένα το ενδιαφέρον του για την περιοχή μας.Και βέβαια συνεργασία θα έχουμε με τα πολιτικά κόμματα και με όλους τους βουλευτές της Περιφέρειάς μας.

Συνεργασία θα έχουμε επίσης με όλους τους Δήμους της Περιφέρειάς μας, καθώς επίσης με τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας.Από αυτή τη συνεργασία θα προκύψουν και νέα έργα που θα εμπλουτίσουν το Σχέδιό μας.Σε ό,τι αφορά το πώς θα κινηθούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η λέξη – κλειδί για εμάς είναι «συνεργασία».

Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική μας επιλογή.Συζητάμε, ξεπερνάμε αντιθέσεις και διαφωνίες, βρίσκουμε σημεία σύγκλισης και πετυχαίνουμε ευρείες συναινέσεις για να εκφράσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του τόπου μας. Ήδη, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο της συνεργασίας και της ευθύνης.Ο δρόμος είναι αυτός, και είναι ανοιχτός, σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ όλους τους περιφερειακούς συμβούλους για την εκλογή σας.Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους υποψηφίους για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.Εύχομαι να έχουμε μια παραγωγική νέα θητεία για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα