728 x 90

Έχασε “το τρένο” ο Δήμος Θάσου στο WiFi4EU για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο

Έχασε “το τρένο” ο Δήμος Θάσου στο WiFi4EU για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την «Κοινωνία του «Gigabit, 2025» η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μέσω του Προγράμματος WiFi for Europe (WiFi4EU) την ανάπτυξη δικτύων για τους πολίτες, με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους (π.χ. πλατείες, πάρκα, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας κ.α.), με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 120 εκ. σε 6.000 – 8.000 δίκτυα WiFi σε όλη την Ευρώπη. 

Η χρηματοδότηση των δικαιούχων γίνεται με τη χορήγηση δελτίου (voucher) το οποίο εξαργυρώνεται από την ΕΕ, μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι Δήμοι κάθε χώρας οι οποίοι θα λάβουν ένα μόνο δελτίο για όλη τη διάρκεια της δράσης. Για το έτος 2018 η αξία του δελτίου ανήλθε στο ποσό των 15.000 € καλύπτοντας το κόστος εξοπλισμού και εγκατάστασης.

Ο δικαιούχος (Δήμος) αναλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα του δικτύου, δηλαδή τη μηνιαία συνδρομή σε τηλεπικοινωνιακό πάροχο και συντήρηση εξοπλισμού, ενώ παράλληλα το δελτίο WiFi4EU μπορεί να χρησιμοποιείται για τη μερική χρηματοδότηση έργου μεγαλύτερης αξίας, που θα καλύπτεται από άλλους πόρους που θα εξασφαλίζει ο εκάστοτε Δήμος και θα αποδίδονται στον προμηθευτή.

Σκοπός του προγράμματος είναι να έχουν την δυνατότητα της συνδεσιμότητα όλοι οι πολίτες και να επωφεληθούν πλήρως από τις αμέτρητες δυνατότητες ψηφιοποίησης.Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια τους Δήμους (Καβάλας-Παγγαίου-Νέστου) και αφορά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά στον δήμο Θάσου δεν έγινε καμία προετοιμασία για να αναπτυχθεί δωρεάν δίκτυο, ώστε να αναπτύξουν την προσφορά της σχετικής υπηρεσίας προς τους Δημότες τους.

Η χώρα μας βρίσκεται σε ψηφιακή στέρηση και το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό ξεκίνημα για την ψηφιακή αναβάθμιση των Δήμων της. Η φάση εγγραφής ξεκίνησε από τις 20 Μαρτίου 2018 με τους δήμους να πρέπει να εγγραφούν άμεσα στην πλατφόρμα www.WiFi4EU.eu

Στα μέσα Μαΐου 2018 ξεκίνησε η πρώτη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων από τους Δήμους. Συνολικά επιλέχθηκαν 2800 Δήμοι από όλη την Ευρώπη.Επιπλέον, Δήμοι στην περιφέρεια μας, όπως Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, έχουν καταφέρει να βρίσκονται ανάμεσα στους επιλέξιμους και σημειώνεται ότι επιλέχθηκαν από μια διαδικασία όπου τηρήθηκε σειρά προτεραιότητας.

Ο Δήμος Θάσου έχασε “το τρένο” των χρηματοδοτήσεων περιμένοντας τον από μηχανής θεό να του αποστείλει την πρόσκληση για να αποκτήσει το voucher και να προσφέρει στους Δημότες του Δήμου Θάσου δωρεάν ασύρματο δίκτυο.

Με την συμπεριφορά του αυτή ο απερχόμενος Δήμαρχος Θάσου συνεχίζει πεισματικά να επιβεβαιώνει πως ηθελημένα εμποδίζει την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο, αφήνοντας με δόλο την Θάσο τελευταία σε ψηφιακά Έργα,ενώ άλλες πόλεις προσπαθούν με κάθε δυνατή προσπάθεια να εντάξουν στα πρόγραμμά τους έργα υλοποίησης.«Κοινωνία του «Gigabit, 2025» προωθώντας σχεδιασμό για Εγκατάσταση δωρεάν ασύρματου δικτύου με τεχνολογία 5G και πολλές εφαρμογές που θα καθιερώσουν τον Δήμο Θάσου πρωτοπόρο με στόχο να μεταμορφωθεί το νησί σε “Smarthassos”προορισμό.Στην δυνατότητα αξιοποίησης του σχεδιασμού που χάθηκε από τον απερχόμενο Δήμαρχο Θάσου έρχονται να προστεθούν και άλλες μακροχρόνιες εφαρμογές όπως:

Εγκατάσταση ευρυζωνικών υποδομών υψηλών ταχυτήτων για την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους δημότες και επισκέπτες του Δήμου, προβάλλοντας την τουριστική όψη του νησιού (social media).

Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, που θα έχει σαν στόχο την αύξηση των σημείων πρόσβασης δωρεάν ασύρματου δικτύου, παρέχοντας στους νέους τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζονται για επικοινωνία μέσα από τα social media.

Στρατηγική Μελέτη (2020-2025) με όραμα για την ανάπτυξη της ψηφιακής κοινωνίας με γνώμονα το όφελος τον δημοτών, αλλά και των επισκεπτών της.

Άμεση συγκρότηση ομάδας επιστημόνων για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Δήμου Θάσου.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα