728 x 90

Ο.Δ.Ε.Γ. Καβάλας: Το επετειακό ημερολόγιο του 2021, αφιερωμένο στον αγώνα του 1821

Ο.Δ.Ε.Γ. Καβάλας: Το επετειακό ημερολόγιο του 2021, αφιερωμένο στον αγώνα του 1821

 

Από τον Όμιλο για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (Ο.Δ.Ε.Γ.) Καβάλας εστάλη το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Στην τροχιά των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης δύο αιώνων από τον εθνικό ξεσηκωμό του 1821, που θα κορυφωθούν με τη νέα χρονιά, ο Όμιλος Καβάλας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας προσφέρει ένα επετειακό-συλλεκτικό ημερολόγιο για το 2021, με βασικό περιεχόμενο στο μηνολόγιό του ντοκουμέντα που σχετίζονται με τον αγώνα της εθνικής αφύπνισης και γλωσσικής μας συγκρότησης. Λήμματα από ποικίλες πηγές-εκδόσεις της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου, που σχετίζονται με το κίνημα του ευρωπαϊκού και νεοελληνικού διαφωτισμού, δίνουν την ευκαιρία και αφορμή ιστορικού αναλογισμού στον αναγνώστη σχετικά με το κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη και στον επαναστατημένο ελληνισμό την περίοδο του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα. Η στροφή προς το αρχαιοελληνικό μεγαλείο, που συνέβαλε στη διαμόρφωση του κλασικισμού στην Ευρώπη και ενίσχυσε το πρωτόφαντο, για τα παγκόσμια χρονικά, κίνημα του φιλελληνισμού, αλλά και ο αγώνας για τη διαμόρφωση και συγκρότηση του γλωσσικού οργάνου της αναδυόμενης από τα ερείπια Ελλάδας με τις σχετικές απόψεις δημοτικιστών και αρχαϊστών, συνθέτουν το αγωνιστικό πνευματικό κλίμα της εποχής που δεν περιορίζεται μόνο στα πεδία των συγκρούσεων, αλλά καθιστούν γενικότερα τον ελληνικό επαναστατικό αγώνα για εθνική αποκατάσταση θέμα παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Είναι γνωστή η έμπρακτη παρέμβαση του διεθνούς  παράγοντα με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827) για την επιβολή των  δικαίων της ελληνικής εξέγερσης (mutatis mutandis). Βέβαια, στον περιορισμένο χώρο των σελίδων του μηνολογίου δεν γίνεται αναφορά σε πολεμικά γεγονότα, ωστόσο, επειδή η διαμόρφωση ιδεολογικού πλαισίου προηγείται πάντοτε κάθε ενέργειας, παρουσιάζονται εμπεριστατωμένα στοιχεία σημαντικών έργων του ευρωπαϊκού διαφωτισμού που αναφέρονται στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, στη γλώσσα μας και στο λαϊκό-δημοτικό τραγούδι. Έτσι, γίνεται αναφορά: α) στο πολύτομο έργο του Γάλλου ελληνιστή αββά Jean-Jacques Barthelemy: «VOYAGE DU JEUNE ANACHARSIS EN GRECE» (Παρίσι,  1787), όπου καταγράφεται ο ελληνικός κόσμος του 4ου αιώνα π.Χ. από τη Σικελία μέχρι τον Εύξεινο Πόντο, αποτελώντας το μεταφρασμένο κείμενο («Περιήγησης του νέου Αναχάρσιδος στη Ελλάδα») σημείο αναφοράς για τη σύνταξη της περίφημης «ΧΑΡΤΑΣ» του Ρήγα Φεραίου (Βιέννη, 1797), β) στην πρώτη συγκροτημένη έκδοση των δημοτικών μας τραγουδιών από τον Claude Fauriel (Παρίσι , 1824), καθώς και γ) σε απόψεις που εκφράζουν τον θαυμασμό σημαντικών ευρωπαίων διανοητών για το λαϊκό δημοτικό τραγούδι, όπως του Γερμανού Wolfgang von Goethe (1815), συμβάλλοντας με τη γραφίδα τους στην καταγραφή και προβολή του ελληνικού πνευματικού μεγαλείου στην Ευρώπη, αλλά και στην εθνική αφύπνιση και εμψύχωση του υπόδουλου ελληνισμού.

Ο αγώνας για τη γλωσσική μας ανασυγκρότηση περιλαμβάνει και τις αντίθετες θέσεις που προβάλλονται από υποστηρικτές της καθαρεύουσας και δημοτικής αντίστοιχα -όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στον ελληνισμό της διασποράς- διαμορφώνοντας την αφετηρία του γλωσσικού μας ζητήματος με προεκτάσεις πολιτικές-κοινωνικές, προκαλώντας εντάσεις και συγκρούσεις στον ελληνικό κόσμο μέχρι το τελευταίο τέταρτο του περασμένου αιώνα. Απόψεις των: Δημ. Καταρτζή, Νεόφυτου Δούκα, Δ. Σολωμού, Κοσμά του Αιτωλού, Γ. Τερτσέτη («μιλείτε και γράφετε θαρρετά τη γλώσσα που εμάθετε από τες βυζάστρες σας…»), Ν.Π. Μαυρομμάτη («…τι άλλο ικανώτερον προς σύστασιν ενός γένους… από το ομοιόφθογγον των ατόμων του ιδίου έθνους…») διανθίζονται στις σελίδες του ημερολογίου. Η επιλογή και επιμέλεια της ύλης βαρύνει τον πρόεδρο του Ομίλου, Αντώνη Κόντο. Για την προμήθεια του ημερολογίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 6977991149, 6979579748, 6974704451, 6980375832)».

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα