728 x 90

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Από «κόσκινο» οι συμβάσεις παραχώρησης των στρατοπέδων και σίτισης των προσφύγων

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Από «κόσκινο» οι συμβάσεις παραχώρησης των στρατοπέδων και σίτισης των προσφύγων

Η πρώτη συνάντηση εργασίας, ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, αλλά και την τέως δήμαρχo Δήμητρα Τσανάκα, με αντικείμενο το τι γίνεται με το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» και την επικείμενη εγκατάσταση επιπλέον προσφύγων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής  στο δημαρχείο της Καβάλας.«Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το τοπίο, αλλά αυτό που οφείλω να πω διαβεβαιώνοντας την καβαλιώτικη κοινωνία, η οποία ευλόγως ανησυχεί, είναι ότι δεν υπάρχει βασιμότητα στο σενάριο της εγκατάστασης χιλιάδων προσφύγων από τη Νέα Καβάλα στην πόλη μας», υπογράμμισε αρχικά σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Γίνονται κάποια έργα στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» για να εγκατασταθούν κάποιοι επιπλέον, πάντως σίγουρα όχι 1.000 και πλέον πρόσφυγες όπως φημολογείται. Εκείνο που θα ήθελα να θυμίσω είναι ότι η απόφαση για να καταστεί το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» δομή φιλοξενίας προσφύγων δεν πάρθηκε χθες ή προχθές, αλλά πριν από δύο χρόνια και τότε διαγράφηκε μονοκονδυλιά η αναπτυξιακή προοπτική της Καβάλας με την αξιοποίηση του συγκεκριμένου στρατοπέδου, για να προκύψει η οικιστική επέκταση της πόλης που τόσο πολύ έχει ανάγκη εδώ και καιρό. Επομένως η κατάσταση που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι ήδη προβληματική, έχει προκύψει εδώ και κάποια χρόνια με απόφαση άλλων και τώρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε με μεγάλη προσοχή, ώστε να μη δημιουργήσει πρόβλημα ή μάλλον να το πω αλλιώς να μη δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στην κοινωνία, διότι ο στρατηγικός στόχος όλων ημών και της πόλης πρέπει να είναι το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» να αποδοθεί στην Καβάλα, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος της Καβάλας», επισήμανε ακολούθως ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Αναπόφευκτα εμπλέκομαι και εγώ γιατί το ακίνητο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, στο οποίο διατελώ πολιτικός προϊστάμενος αυτή τη στιγμή. Συμφωνήσαμε ότι αυτά που γίνονται εκεί μέσα θα ελεγχθούν κι ο καθένας θα το κάνει αυτό από τη δική του πλευρά και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να δούμε τι ακριβώς εργασίες λαμβάνουν χώρα εκεί μέσα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε εν πάση περιπτώσει με λεπτομέρεια το τι συμβαίνει, για να δούμε πώς πάμε από εδώ και πέρα. Ασφαλώς η κατάσταση εμπνέει ανησυχία και προβληματισμό. Η διαχείριση του προσφυγικού δεν μπορεί να γίνει με όρους ξέφραγου αμπελιού, αλλά από την άλλη ούτε και με όρους κλείνουμε τα σύνορα, χτυπάμε τους εχθρούς, αρνούμαστε τα πάντα και λοιπά.

Πρέπει να γίνει με προσεκτική διαχείριση, υπευθυνότητα και λογοδοσία και κυρίως να μην αποσταθεροποιηθεί ή διαταραχθεί η συνοχή των τοπικών κοινωνιών, όσο μπορεί να γίνει αυτό. Αυτές οι λεπτές ισορροπίες είναι που πρέπει να τις έχουμε κατά νου, ώστε να πάμε σε μία σοβαρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, διότι οι ροές είναι εξαιρετικά πιθανό να ενταθούν το επόμενο διάστημα και για αυτό δεν είναι υπόλογοι ούτε μία χώρα η Ελλάδα, ούτε μία κυβέρνηση, αλλά το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται αυτή τη στιγμή και με την Τουρκία και που τελικά φαίνεται ότι οδηγεί σε απειλές ασφαλείας στη χώρα μας εξαιτίας των αυξημένων προσφυγικών ροών», πρόσθεσε ακόμη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Θέλω να πω ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει ένα στίγμα αυστηρότερων ελέγχων σε όλους αυτούς που διαχειρίζονται το προσφυγικό και για αυτό το λόγο το υπουργείο Άμυνας ψάχνει μία προς μία τις συμβάσεις παραχώρησης που έπρεπε να έχουν υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Άμυνας αφενός και Προστασίας του Πολίτη ή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης αφετέρου για την παραχώρηση όλων των ακινήτων που κάποτε ήταν στρατόπεδα και τώρα είναι δομές φιλοξενίας. Επιπλέον ψάχνονται μία προς μία οι συμβάσεις σίτισης των προσφύγων για να δούμε πού πηγαίνουν τα κονδύλια σίτισης γιατί υπάρχουν καταγγελίες κακοδιαχείρισης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Η λογοδοσία αυτών που διαχειρίζονται το θέμα είναι υπαρκτή και θα έλεγα ότι πρέπει να ενταθεί», δήλωσε επίσης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα σχετικά με την έλευση προσφύγων στην Καβάλα, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης απάντησε: «Καμία πρόβλεψη. Όσο εντείνονται οι ροές προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τότε τόσο θα προκύπτει η ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και αυτό θα σημαίνει εγκατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λέσβο ή τη Σάμο να βουλιάξουν επειδή φιλοξενούν τρεις και τέσσερις φορές παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες ήδη αυτή τη στιγμή από αυτούς που μπορούν σε σχέση με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί εκεί.Από τη μία λοιπόν πρέπει να αφήσουμε τα νησιά αυτά να αναπνεύσουν γιατί ήδη έχουν επιβαρυνθεί πολύ, από την άλλη πρέπει να φροντίσουμε ότι η αποσυμφόρηση τους θα γίνει με όρους που δεν θα επιβαρύνουν ή μάλλον δεν θα αποσταθεροποιήσουν την κοινωνική συνοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα και αυτή είναι μία πολύ λεπτή ισορροπία».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης δήλωσε: «Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον υπουργό ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ελλάδα και δεν μπορούμε να βλέπει ο καθένας μεμονωμένα το δικό του συμφέρον, αλλά πρέπει να δει και το συμφέρον της χώρας και πολύ σωστά ανέφερε τα νησιά και όλα αυτά που γίνονται εκεί. Όμως πρέπει να γίνει ένας ορθολογισμός, ένας καλός σχεδιασμός, ώστε να μην κινδυνεύουν περιοχές όπως είναι το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής. Θα συμφωνήσω επίσης ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος και η κυβέρνηση βρήκαν ένα θέμα που το κληρονόμησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ψάχνουμε να βρούμε αυτή τη στιγμή πως δόθηκε εντολή ώστε να γίνουν εργασίες για να έρθουν και άλλοι πρόσφυγες ή μετανάστες όπως θέλει ας τους πει κανείς στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου».

Αυτό που συμφωνήσαμε με τον υπουργό είναι ότι ο καθένας από τη μεριά του θα κάνει την έρευνα που πρέπει, ώστε να δούμε νομικά τι γίνεται. Ο δήμος θα κινηθεί νομικά για το παράνομο των εργασιών που γίνονται μέσα στα κτήρια. Θα είμαστε εδώ, θα συνεργαζόμαστε, θα μιλάμε ώστε να γίνει και μία σύσκεψη με όλους τους φορείς της πόλης για το τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως ο δήμος και το έχω πει και στον υπουργό θα προσφύγει στη δικαιοσύνη». «Όσον αφορά το τι γίνεται σε αυτό το ακίνητο που στο κάτω-κάτω εφόσον δεν υπογράφηκε σύμβαση παραχώρησης όπως είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι συμβαίνει αφού αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και ευρύτερα στον Έλληνα φορολογούμενο, το να μπαίνει κάποιος εκεί χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και πουθενά και να κάνει κάποιες εργασίες ασφαλώς είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε, είναι ένα πρόβλημα το τι γίνεται εκεί μέσα ακριβώς, ποιος ελέγχει, με τι όρους εν πάση περιπτώσει ομαλής διεξαγωγής των εργασιών ακόμη και για την ασφάλεια των εργαζομένων. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να δούμε από δω και πέρα και να τα ελέγξουμε. Θεωρώ ότι γενικότερα όλες αυτές οι δομές που εν πάση περιπτώσει έχουν επιλεγεί να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να λειτουργήσουν με αυστηρότερους όρους ελέγχου και λογοδοσίας», σημείωσε καταληκτικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα