728 x 90

Μαθητές από την Καβάλα γνώρισαν την κοινή κουλτούρα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας

Μαθητές από την Καβάλα γνώρισαν την κοινή κουλτούρα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus με θέμα: «RISCOPERTA A CONDIVISIONE
DELLE PROPRIE RADICI CULTURALI»

Μαθητές του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Καβάλας υποδέχτηκαν μαθητές από την Ιταλία
και την Πορτογαλία, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus με θέμα:
«RISCOPERTA A CONDIVISIONE DELLE PROPRIE RADICI CULTURALI» (ανακάλυψη της κοινής
κουλτούρας). Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, η συνάντηση καθηγητών/μαθητών
πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2019. Δύο εκπαιδευτικοί του 1ου Εργαστηριακού
Κέντρου Καβάλας, μαζί με μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Καβάλας,
υποδέχτηκαν τις ξένες αποστολές.
Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Η κουλτούρα των χωρών συμπεριλαμβανόταν
στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS,
στο οποίο μετείχε το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου
Ναλμπάντη, διευθυντή της σχολικής μονάδας και της καθηγήτριας και συντονίστριας του
έργου, Σοφίας Βουλμέ. Το πρόγραμμα είχε διάρκεια από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως και
τον Οκτώβριο του 2020. Στη διάρκεια του πραγματοποιήθηκαν πολλές εργασίες από την
καθεμία χώρα, ενώ ακολούθησαν και συναντήσεις, όπου παρουσιάστηκαν τα
αποτελέσματα αυτών των εργασιών.
Στο πρόγραμμα μετείχαν τρεις χώρες, με συντονίστρια την Ιταλία. Οι άλλες δύο χώρες ήταν
η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Οι ξένες αποστολές φιλοξενήθηκαν στην Καβάλα τον Οκτώβριο
του 2019, ενώ οι Έλληνες μαθητές ήταν 8, μαζί με δύο καθηγήτριες και φιλοξενήθηκαν,
αντίστοιχα, στις χώρες και στα σπίτια συμμαθητών τους που βρέθηκαν στην περιοχή μας.
Παρουσιάζοντας μερικά από τα στοιχεία των εργασιών, η Σ. Βουλμέ αναφέρθηκε στην
παραδοσιακή κουζίνα, επισημαίνοντας τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ των τριών
κρατών.
Σε κάθε κράτος υπάρχουν παραδοσιακά πιάτα, που μοιάζουν πολύ, με διαφορετική
ονομασία. Όπως και παρουσία ελληνικών στοιχείων στις δύο χώρες. Σε κάθε χώρα
εκτελέστηκαν παραδοσιακές συνταγές από τους μαθητές και έγινε η σύγκριση μεταξύ τους.
Το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς να μεταβούν
σε άλλες χώρες, να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να ανακαλύψουν
ότι μπορούν να τα καταφέρουν και κυρίως, να έρθουν σε επαφή με άλλα πολιτισμικά
περιβάλλοντα, αποκτώντας περισσότερες γνώσεις για άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς,
ανοίγοντας, έτσι, ένα παράθυρο στην ευρωπαϊκή διάσταση και να ξεπεράσουν τα φυσικά
όρια μιας συμβατικής αίθουσας διδασκαλίας».

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα