728 x 90

Μακάριος Λαζαρίδης: Θετικός κοινωνός των δίκαιων αιτημάτων της κοινωνίας και των πλοιοκτητών έγινε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Μακάριος Λαζαρίδης: Θετικός κοινωνός των δίκαιων αιτημάτων της κοινωνίας και των πλοιοκτητών έγινε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης έγινε θετικός κοινωνός των δίκαιων αιτημάτων της κοινωνίας και των πλοιοκτητών της Καβάλας και της Θάσου.

Τα προβλήματα που αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας – Θάσου, καθώς και οι τρόποι επίλυσής τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης και οι ιδιοκτήτες της ΑΝΕΘ και της Thassos Ferries κ. Ν. Χαριτόπουλος και Γ. Μητσόπουλος, αντίστοιχα.Σκοπός της συνάντησης ήταν να τεθούν υπόψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική, τα προβλήματα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των πορθμειακών δρομολογίων από τα λιμάνια της Καβάλας προς τη Θάσο.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν όλες οι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις του προβλήματος. Ο κ. Λαζαρίδης – και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που παρευρέθηκε στη συνάντηση – είχε παρουσιάσει την 1η Οκτωβρίου 2018, πρώτος από τα πολιτικά στελέχη της Καβάλας, συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος.

Ειδικότερα, μια από τις προτάσεις του κ. Λαζαρίδη ήταν «να εφαρμόσει άμεσα το Υπουργείο για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο το Νόμο 2932/2001, που στο άρθρο 2, παράγραφος 6, προβλέπει το μέτρο της επιβολής δημόσιας υπηρεσίας στις εταιρίες».Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και φυσικά από τις ναυτιλιακές εταιρίες. Επίσης, ενόψει του πρώτου νομοσχέδιου του υπουργείου, συζητήθηκε να μην εγκρίνεται η δρομολόγηση πλοίων στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα σε εταιρείες που δεν εκφράζουν ενδιαφέρον για την δρομολόγηση πλοίων τους και στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου, όλο το χρόνο. Λύση που έχει προτείνει εδώ και ένα χρόνο ο κ. Λαζαρίδης, αλλά η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν ήθελα να ακούσει αφήνοντας κατά τους χειμερινούς μήνες αποκομμένο το μητροπολιτικό κέντρο του νομού με την Θάσο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Λαζαρίδης, έκανε την εξής δήλωση:

«Αισθάνομαι ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας έγινε σήμερα θετικός κοινωνός των δίκαιων αιτημάτων της κοινωνίας και των πλοιοκτητών της Καβάλας και της Θάσου.Προσωπικά, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ως Βουλευτής πια της Π.Ε.Καβάλας, είμαι σε θέση να επαναφέρω την πρόταση που είχα καταθέσει τον Οκτώβριο του 2018. Είναι δε ιδιαίτερα ευχάριστο όταν αυτές οι προτάσεις απευθύνονται στα ευήκοα ώτα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας».

2 + 1 προτάσεις του Μακαριου Λαζαριδη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας με το νησί της Θάσου 

Τα τελευταία χρόνια, τέτοια εποχή, παρακολουθώ τη συζήτηση που διεξάγεται για την χειμερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καβάλας με το νησί της Θάσου. Ένα θέμα μείζον με κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές προεκτάσεις.Οι συχνές επαφές μου με πολίτες του νησιού με έβαλαν βαθιά μέσα στο πρόβλημα. Αναζήτησα, λοιπόν, τη λύση εκείνη που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα οριστικά. Γιατί εφαρμοσμένη πολιτική που οφείλουμε να παράγουμε για την κοινωνία δεν αρκούν οι καταγγελίες, οι ανακοινώσεις και οι κάθε είδους παρεμβάσεις. Απαιτείται η πρόταση και η εφαρμογή μόνο ρεαλιστικών λύσεων.Σήμερα, με απλά λόγια, θα προτείνω τη λύση που οφείλει άμεσα να εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Θα πω, όμως, και αλήθειες με ονόματα και … τηλέφωνα!Σπεύδω, δε, να προλάβω όλους εκείνους που διαβάζοντας την παρέμβασή μου θα αναρωτηθούν:

«Γιατί Μακάριε δεν έλυσε το πρόβλημα η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν Κυβέρνηση;».

Διότι, φίλε αναγνώστη, και εμείς έχουμε κάνει τα λάθη μας και δεν το κρύψαμε. Αντίθετα, κάναμε την αυτοκριτική μας. Πλέον, όμως, οφείλουμε να κοιτάμε το παρόν και το μέλλον.Το παρελθόν θα είναι πάντα εδώ για να μας διδάσκει να μην
κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη. Ξεκινάω με την παραδοχή ότι δεν νοείται να αποκόπτεται ούτε μια ημέρα το μητροπολιτικό κέντρο του νομού μας με το νησί της Θάσου. Και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν οι εταιρίες και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.Θέλω, όμως, πριν παρουσιάσω την ολοκληρωμένη πρότασή μου, να αποδώσω τα του καίσαρος τω καίσαρι. Από τις τρεις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Καβάλα –νησί της Θάσου (θεωρώ τη γραμμή μια και ενιαία ανεξάρτητα από ποιο λιμάνι ξεκινάνε τα πλοία), μόνο οι δυο, η ΑΝΕΘ του κ. Χαριτόπουλου και η Ναυτιλιακή Εταιρία Καβάλας του κ. Μητσόπουλου, διαθέτουν πάντα πλοίο ασφαλείας.Ακόμη, μόνο η ΑΝΕΘ εξυπηρέτησε οικειοθελώς τη γραμμή Καβάλα – Πρίνος – Καβάλα, καθ΄ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου 2017 – 2018.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προς την εξής κατεύθυνση:

Η λύση……

1. Η γραμμή Καβάλα – νησί της Θάσου είναι και κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζεται από το Υπουργείου Ναυτιλίας ως μια και ενιαία. Ανεξάρτητα αν το λιμάνι αναχώρησης είναι αυτό της Καβάλας ή της Κεραμωτής. Ανεξάρτητα αν το λιμάνι προορισμού είναι αυτό του Λιμένα ή του Πρίνου.

2. Να μην εγκρίνεται η δρομολόγηση πλοίων στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα σε εταιρείες που δεν εκφράζουν ενδιαφέρον για την δρομολόγηση πλοίων τους και στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου, όλο το χρόνο. Καθιστώ, δε, υπεύθυνη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, καθώς πληροφορούμαι ότι συγκεκριμένη κοινοπραξία από τη Σαλαμίνα έχει καταθέσει αίτηση για δρομολόγηση πλοίων την περίοδο 2018 – 2019 χωρίς κανένα από αυτά να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη γραμμή Καβάλα – Πρίνος. Άρα επιθυμούν να έρθουν μόνο στην κερδοφόρα γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα και μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

3. Να εφαρμόσει άμεσα το Υπουργείο για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο το Νόμο 2932/2001, που στο άρθρο 2, παράγραφος 6, προβλέπει το μέτρο της επιβολής δημόσιας υπηρεσίας στις εταιρίες. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Με απόφαση του Υπουργού, ύστερα από γνώμη του Σ.Α.Σ., μπορεί να επιβάλλονται στους πλοιοκτήτες, που ενδιαφέρονται για τη δρομολόγηση πλοίου σε ορισμένη ή ορισμένες γραμμές, υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας… Δεν απαιτείται γνώμη του Σ.Α.Σ. για την επιβολή υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν επείγουσες κοινωνικές ανάγκες ή λόγοι εθνικής ασφάλειας και άμυνας».

Προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να είστε βέβαιοι ότι θα τις κάνει πράξη η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γιατί και θέλουμε και μπορούμε.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα