728 x 90

Κυκλική Ανακύκλωση.. Αποφασισμένος να βάλει Νοικοκυριό σε Βάρος των Πολιτών ο Δήμαρχος Θάσου

Κυκλική Ανακύκλωση.. Αποφασισμένος να βάλει Νοικοκυριό σε Βάρος των Πολιτών ο Δήμαρχος Θάσου

Σοβαρά ερωτήματα προκαλούν τα λόγια του Δημάρχου Θάσου για την Εγκατάσταση ανάκτησης υλικών και παραγωγής κόμποστ από μη επικίνδυνα αστικά απόβλητα αλλά και για την εφαρμογή του φιλόδοξου νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ο δήμος Θάσου θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξει μία από τις τρεις τεχνικές κομποστοποίησης.

Η μία τεχνική αφορά στη δημιουργία εργοστασίων μεγάλου μηχανικού διαχωρισμού με συνεπαγόμενο τεράστιο κόστος.Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν δύο εργοστάσια κομποστοποίησης, ένα στα Aνω Λιόσια και ένα στην Καλαμάτα. Το πρώτο των Aνω Λιοσίων δεν κατάφερε να λειτουργήσει ποτέ και δουλεύει ακόμη πιλοτικά παράγοντας μέτρια ποιότητα κομπόστ, ενώ της Καλαμάτας, όπου λειτούργησε με διακοπές και προβλήματα λειτουργίας από το 1999 έχει παράγει μόνο 1 κιλό κομπόστ!

Η δεύτερη τεχνική κομποστοποίησης είναι η διαλογή στην πηγή.Κατά τη μέθοδο αυτή τοποθετείται ένας ξεχωριστός κάδος δίπλα στους συμβατικούς, το κάθε νοικοκυριό ξεδιαλέγει τα οργανικά στην κουζίνα του και τα τοποθετεί στον ξεχωριστό αυτό κάδο όπου στη συνέχεια ειδικό όχημα περισυλλέγει τα σκουπίδια και τα πηγαίνει στην ειδική μονάδα.Ο βασικός λόγος αποτυχίας της μεθόδου στην Ελλάδα είναι το πολύ μεγάλο κόστος.

Η τρίτη μέθοδος είναι η οικιακή ,εγκατάσταση Πράσινων Σημείων, όπου ο πολίτης αναλαμβάνει να κάνει τη δουλειά του δήμου μηδενίζοντας το κόστος περισυλλογής και μετατροπής των οργανικών σε κομπόστ, μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα των σκουπιδιών και εξισορροπώντας με εύκολο τρόπο τον όγκο των σκουπιδιών που παράγει.Ο νέος νόμος περιλαμβάνει νέες κατηγορίες, περιγραφές, όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των Πράσινων Σημείων.Η ψήφιση των συγκεκριμένων διατάξεων που αφορούν τη χωροθέτηση πράσινων σημείων σε συγκεκριμένου είδους περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου αλλά και η κατάργηση του δεύτερου μέρους του νόμου 4269 για τις χρήσεις γης δεν προβλέπουν πλέον στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό τι δημιουργία πράσινων σημείων, καθώς αυτά δεν μπορούν να χωροθετηθούν!

Τι είναι ομως τα Πράσινα Σημεία;

Πρόκειται για οργανωμένους χώρους ανακύκλωσης ή και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία θα βρίσκονται μέσα στις γειτονιές αλλά και έξω από τον αστικό ιστό, προσφέροντας κίνητρα στους πολίτες για να ανακυκλώσουν «σωστά» και σε «όλη την αλυσίδα».

Θα υπάρχουν Μικρά(;) και Μεγάλα πράσινα Σημεία

Σύμφωνα με το νέο νόμο υπάρχει αναλυτικός διαχωρισμός ανάμεσα σε μικρά και μεγάλα πράσινα σημεία, καθώς ειδικά αυτό το θέμα είχε συγκεντρώσει σωρεία αντιρρήσεων και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως για το ζήτημα της χωροθέτησης εντός σχεδίου «μίνι χωματερών».Το Υπουργείο «ομολόγησε» ότι ο νέος ΕΣΔΑ δεν είναι ακόμη εφαρμόσιμος, παρά το ότι έχει εγκριθεί εδώ και δυο χρόνια περίπου, αλλά χρειάζεται στην πραγματικότητα νέα νομοθετική παρέμβαση. Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα το νέο ΠΕΣΔΑ, που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου,προβλέπεται κατασκευή και λειτουργία ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) στην οποία θα γίνεται η  επεξεργασία του  περιεχομένου τόσο των πράσινων όσο και των μπλε κάδων. Η χωροθέτηση της μονάδας προβλέπεται σε οικόπεδο έκτασης 20 στρεμμάτων στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Μαριών, με δυναμικότητα επεξεργασίας 5.485 tn/έτος σύμμεικτων αποβλήτων.

Για την περίοδο ολοκληρωμένης διαχείρισης ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει ότι στο Νησί θα εφαρμόζεται ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Με κατασκευή και λειτουργία μικρής ΜΕΑ, συνολικής δυναμικότητας 7.236 tn/έτος, μικρό ΚΔΑΥ δυναμικότητας 3.501 tn/έτος, μικρός ΧΥΤ δυναμικότητας 3.947 tn/έτος και 4 πράσινα σημεία όπου θα συλλέγονται τα πράσινα απόβλητα, που εκτιμώνται σε 436,4 tn/έτος καθώς και ογκώδη απόβλητα 1.983 tn/έτος.

Στο Δήμο μέχρι σήμερα κανένας από τους παραπάνω στόχους δεν πραγματοποιήθηκε.

Ακόμη και η μικρή ΜΕΑ συνολικής δυναμικότητας 7.236 tn/έτος, αντικαταστάθηκε από άλλη μικρότερης δυναμικότητας 5.485 tn/έτος. Μ’ άλλα λόγια τα χρονοδιαγράμματα  διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας ήταν και είναι πλήρως αναξιόπιστα (Μεταβατική Περίοδος Διαχείρισης 2016-2017 και Περίοδος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης 2018-2020).Παρ όλα αυτά ο δήμος Θάσου αποφάσισε να προχωρήσει με γρήγορα βήματα σε μεγαλεπήβολα σχέδια προσπαθώντας να επιβάλλει στους κάτοικους μεγάλες αλλαγές που κανένας μικρός δήμος δεν έχει σχεδιάσει να υλοποιήσει μέχρι και το 2020.

Με το σύνθημα κυκλική οικονομία διαλογή στην πηγή, ενίσχυση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων ο δήμος Θάσου επιβάλλει με το έτσι θέλω την εγκατάσταση ΧΥΤΑ αλλά και την εγκατάσταση των 4 Πράσινων Σημείων διάσπαρτων στο νησί ενισχύοντας όπως αναφέρει την διαλογή στην πηγή χωρίς όμως να έχει πραγματοποιήσει ποτέ καμιά διαβούλευση -ενημέρωση κάτοικων για το σχεδιασμό της κυκλικής ανακύκλωσης.

Και αν ο Δήμος δείχνει πως βιάζεται να πραγματοποιήσει την υλοποίηση του σχεδιασμού γιατί φοβάται την σημερινή κυβέρνηση οι πολίτες για ακόμα μια φορά θα αγωνιστούν σθεναρά για να απορρίψουν τον σχεδιασμό αυτό αφού πλέον το νησί δεν αντέχει άλλα πειράματα εις βάρος του αλλά και των κάτοικων του.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα