728 x 90

Κλειστά όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Κλειστά όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και από την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν».

Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους. Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.Επίσης δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. 

Η απόφαση για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορωναϊό, όπως αναφέρουν έγκυρες πήγες από την ίδια την επιτροπή, η οποία είχε συζητήσει το θέμα από το προηγούμενο Σάββατο. Στις αποφάσεις που θα εκδοθούν περιλαμβάνονται επίσης όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α

Κεραμέως:Δράσαμε προληπτικά για προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, τον πληθυσμό συνολικά

Η κ. Κεραμέως τόνισε πως “ δράσαμε προληπτικά για προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, τον πληθυσμό συνολικά. Αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας. Σχολεία, πανεπιστήμια, ΙΕΚ, κέντρα δια βίου μάθησης, φροντιστήρια, οποιεσδήποτε δομές υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Το κάναμε για να περιορίσουμε δραστικά την εξάπλωση του ιού”.

Σε ερώτηση για το πως θα αναπληρωθούν αυτές οι χαμένες διδακτικές ήμερες η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε πως “ δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος, θα ολοκληρωθεί καλά η σχολική χρονιά. Η αναστολή λειτουργίας για 14 ημέρες μπορεί να καλυφθεί με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα με την κατάργηση των περιπάτων στην οποία έχουμε ήδη προβεί που είναι δυο ημέρες το μήνα. Θα αναπροσαρμόσουμε τις διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά στα σχολεία άρα θα είναι πιο εντατική η διαδικασία της μάθησης. Υπάρχουν σχολεία που έχουν κλείσει για ένα διάστημα άρα εκ των πραγμάτων θα πάμε σε πάνω από δυο εβδομάδες. Εκεί υπάρχουν περαιτέρω εργαλεία που έχουμε στην φαρέτρα μας όπως τη χρήση ημερών των διακοπών του Πάσχα. Προφανώς υπάρχει το σενάριο αν επιμηκυνθεί το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να υπάρχει παράταση σχολικού έτους και μείωσης της ύλης. Είναι πάρα πολλά τα σενάρια”.

Με τις εξεταστικές στα πανεπιστήμια η κ. Κεραμέως τόνισε πως “ θα εξαρτηθεί από τη συνολική διάρκεια. Υπάρχει ήδη υποστήριξη για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έχουμε τις απαραίτητες υποδομές”.“Οι μαθητές που από αύριο δεν θα πηγαίνουν σχολείο, ισχύουν ίδιες οδηγίες που έχει βγάλει ο δημόσιος οργανισμός Υγείας για όλους τους πολίτες. Τι σημαίνει αυτό; Να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις, να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους”, ανέφερε η κ. Κεραμέως και ξεκαθάρισε πως αυτό δεν σημαίνει απομόνωση.

Για το θέμα των απολυμάνσεων η υπουργός Υγείας τόνισε πως “ έχουν δοθεί οδηγίες εδώ και καιρό σε όλα τα σχολεία για τους κανόνες υγιεινής και τον καθαρισμό.

Τι θα γίνει με τις χαμένες σχολικές ώρες λόγω κορωνοϊού

Eχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που είναι δύσκολη από την άλλη όμως είμαστε δυνατοί σαν ομάδα και νομίζω πως θα τα καταφέρουμε» τόνισε η κ. Ζαχαράκη η οποια εμφανίστηκε αισιόδοξη.«Η απόφαση ήταν πολύ συνειδητή μετά την εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου να ακολουθούμε τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Η ΕΟΔΥ αποφάσισε ότι λόγω της διασποράς και των κρουσμάτων θα ήταν καλύτερο να αναστείλουμε τη λειτουργία για να ανατραπεί η διασπορά», ανέφερε η κ. Ζαχαράκη μετά την απόφαση για το κλείσιμο για 14 ημέρες στα ιδρύματα της χώρας.

Αναφορικά με το τι θα συμβεί με τα χαμένα μαθήματα ανέφερε ότι «αν έχουμε μα περίοδο των 14 ημερών τότε υπάρχει η υπουργική απόφαση και εγκύκλιος που έχει σταλεί στα σχολεία από τον Φεβρουάριο όπου αναφέρονται οι τρόπο που ΄κάθε σύλλογος διδασκόντων μπορεί να αναπληρώσει τις ώρες».

Τόνισε πως δεν έχει δοκιμαστεί η ηλεκτρονική τάξη, ωστόσο υπάρχουν αναρτημένα τα βιβλία το υλικό και ασκήσεις μέσα από το «φωτοδεντρο» και το υπουργείο συζητά με φορείς για τη χρήση πλατφόρμας για ηλεκτρονική μάθηση, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως δεν έχει τη δυνατότητα να έχει κάθε σπίτι πρόσβαση σε υπολογιστή ή λάπτοπ ή κινητό.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα