728 x 90

Κλείνουν δικαστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι,γυμναστήρια και κέντρα διασκέδασης

Κλείνουν δικαστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι,γυμναστήρια και κέντρα διασκέδασης

Την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των γυμναστηρίων, των παιδοτόπων καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 μέρες, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και καθηγητής λοιμωξιολογίας. Ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που σημειώνει ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε για τις επόμενες 15 ημέρες θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων να παραμένουν κλειστοί.

Κατά το συγκεκριμένο διάστημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα.

Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι, ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ισχύουν τα προηγούμενα μέτρα που επέβαλε ο ΕΟΔΥ. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Δεκαοχτώ νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 117 στη χώρα.

Στα 117 είναι πλέον τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι από αυτά, δέκα κρούσματα είναι «ορφανά», χωρίς προφανή σύνδεση μετάδοσης, αφού δεν σχετίζονται ούτε με ταξιδιώτες που ήρθαν από το εξωτερικό, ούτε με επαφές τους. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της «σιωπηλής» εξάπλωσης του SARS CoV-2 στην κοινότητα. Συνολικά 34 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία – τρία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – ενώ δύο άτομα πήραν σήμερα εξιτήριο.

Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε επίσης ότι σήμερα έλαβαν εξιτήριο η 38χρονη μητέρα καθώς και το παιδί της που νοσηλεύονταν στη Θεσσαλονίκη.

Θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι πιθανό να ληφθούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που ελήφθησαν στην Ιταλία, όπου έμειναν ανοικτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο καθώς έχουν ληφθεί τα περισσότερα από τα λεγόμενα μέτρα αποστασιοποίησης, με στόχο την μείωση των συναθροίσεων για λόγους ασφαλείας. «Θεωρώ ότι με αυτά τα μέτρα θα περιορίσουμε την επιδημία και θα πρέπει να ελπίζουμε στο καλύτερο», είπε, σχολιάζοντας πως στην Ιταλία, υπήρξε ενδεχομένως υποτίμηση της νόσου COVID-19 και δεν βοήθησε το σύστημα των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Τα ξημερώματα, κατέληξε το πρώτο θύμα του ιού στην Ελλάδα, ένας 66χρονος που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στους «Αγίους Τόπους» και είχε διασωληνωθεί όταν εμφάνισε σοβαρά προβλήματα υγείας από την νόσο COVID-19. Όσοι έχουν ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν πλέον για έλεγχο στα νοσοκομεία, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα να μολύνουν και άλλους. Η έξαρση του ιού αναμένεται να εξαπλωθεί τις επόμενες ημέρες, προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας, επιμένοντας στην σημασία της τήρησης των προληπτικών μέτρων σε ατομικό επίπεδο. «Όσο καλύτερα αντιδράσουμε, τόσο λιγότερα κρούσματα θα έχουμε».

 

 

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα