728 x 90

Έντονο το πρόβλημα άρδευσης της πεδιάδας του Νέστου

Έντονο το πρόβλημα άρδευσης της πεδιάδας του Νέστου

Ιδιαίτερα έντονο αναμένεται να είναι το πρόβλημα άρδευσης της πεδιάδας του Νέστου για τη φετινή θερινή περίοδο, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και τις μικρές ποσότητες νερού στους ταμιευτήρες.Το πρωί της ∆ευτέρας (17/2) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα ‘’Νικόλαος Μάρτης’’, με θέμα ‘’∆ιάθεση αρδευτικού νερού από τους ταμιευτήρες υδροηλεκτρικών σταθμών συγκροτήματος Νέστου για την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου 2020.

‘’Η κλιματική αλλαγή δεν είναι προ των πυλών, έχει έρθει πια και στη χώρα, αλλά και στην περιοχή μας. Το έχουμε διαπιστώσει όλοι μας, τόσο με την ανομβρία μηνών, όσο και με τις σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Αν εξαιρέσουμε τα έντονα φαινόμενα που είχαμε τον Νοέμβριο σε Καβάλα και Θάσο από τότε μέχρι σήμερα έχει βρέξει ελάχιστα. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι ταμιευτήρες νερού να έχουν μικρές ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να αποφασίσουμε να κάνουμε αυτή τη σύσκεψη με όσους σχετίζονται με το θέμα και κυρίως να μιλήσουμε για το φράγμα Θησαυρού. Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν εκπρόσωποι της ∆ΕΗ, της υπηρεσίας υδάτινων πόρων, αγροτικοί σύλλογοι, τα ΤΟΕΒ Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου, γιατί η μείωση του νερού από το φράγμα Θησαυρού θα έχει συνέπειες αρνητικές στο πότισμα των χωραφιών το καλοκαίρι. Είμαστε πραγματικά προβληματισμένοι για το πόσο νερό θα υπάρξει για τα χωράφια. Πέρυσι ξοδεύτηκαν 185 εκ. κυβικά νερού στον κάμπο του Νέστου και φέτος ακούμε ότι οι ποσότητες θα είναι κατά πολύ μειωμένες. Στόχος μας είναι να βρούμε τρόπους διαχείρισης του προβλήματος, ενημερώνοντας πρωτίστως τους αγρότες’’, σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, Αθανάσιος Καβάλης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: ‘’Φέτος δεν είχε ούτε χιόνια, ούτε βροχές και ως εκ τούτου η κατάσταση είναι απελπιστική. Μα είπαν ότι υπάρχει έλλειψη νερού, 60% λιγότερο από πέρυσι. Γι’ αυτό έγινε η σύσκεψη, να ενημερωθούμε κι εμείς και να λάβουμε τα μέτρα μας, ώστε το καλοκαίρι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα νερά, όσο το δυνατό καλύτερα για να μπορέσουν να αρδεύσουν οι αγρότες. Η περιοχή μας έχει πολύ δυναμικές καλλιέργειες, οι οποίες έχουν ανάγκη το νερό.Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την καλή διαχείριση και μόνο. Πρέπει να δούμε πόσο νερό υπάρχει και να το διαχειριστούμε όπως παλιά, περιοχή με περιοχή. Τα κυβικά που είχαμε πέρυσι δεν μπορούμε να τα έχουμε φέτος. ∆εν ξέρουμε τι ποσότητες αφήνουν οι Βούλγαροι από πάνω για να γεμίσουν οι δικοί μας ταμιευτήρες. Οι συνάδελφοί μου πιστεύω να σεβαστούν τη νέα αυτή κατάσταση. Θα κάνουμε όσο το δυνατό πιο ορθολογική χρήση του νερού. Ενημερώνουμε τους παραγωγούς και θα αντεπεξέλθουμε πιστεύω τελικά’’. Τέλος, ο προϊστάμενος της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας, Λεωνίδας Καστανάς, τόνισε:’’Πρόσφατα λάβαμε σχετικό έγγραφο από τη ∆ΕΗ ότι υπάρχει πρόβλημα πάνω στα φράγματα κι ότι το νερό είναι μειωμένο αρκετά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η πεδιάδα του Νέστου αρδεύεται αποκλειστικά από το φράγμα της ΕΗ στο Παρανέστι.

Χρειαζόμαστε περίπου 185 εκ. κυβικά μέτρου νερού τον χρόνο για τα δυο ΤΟΕΒ για να αρδευτούν περίπου 120.000 στρέμματα. Αν όντως δεν υπάρχει νερό και με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, θα υπάρξει σοβαρό θέμα.Θέλουμε καλύτερη ενημέρωση από τη ∆ΕΗ και τη ∆ιεύθυνση Υδάτων για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θα πρέπει οπωσδήποτε οι αγρότες να συνειδητοποιήσουν ότι οι εποχές της αφθονίας του νερού έχουν περάσει. Θα πάμε σε ξηρές χρονιές με μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει οποιαδήποτε σπατάλη να μείνει στο παρελθόν. Χρειάζεται ορθολογική χρήση, οι αγρότες να εκμεταλλευτούν τη νέα τεχνολογία με τα νέα συστήματα άρδευσης και προπάντων λέω ξανά να αποφεύγεται η σπατάλη’’.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα