728 x 90

Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα σχολείων μετά την αύξηση κρουσμάτων

Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα σχολείων μετά την αύξηση κρουσμάτων

Στην… αναμονή για χιονοδρομικά, μετακινήσεις

 

Εξαιρετικά κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες, καθώς χτες καταγράφηκαν για πρώτη φορά διπλάσιες επιβεβαιωμένες διαγνώσεις covid-19 στη χώρα με τα μισά μάλιστα κρούσματα να επιβεβαιώνονται στην Αττική.

Η συζήτηση για το επόμενο στάδιο άρσης μέτρων, όπου θα ήταν το άνοιγμα των χιονοδρομικών αλλά και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως το κυνήγι και το ψάρεμα έχουν μπει στον «πάγο» με τους ειδικούς τώρα να έχουν επικεντρωθεί και πάλι στο άνοιγμα των Λυκείων και Γυμνασίων που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Το άνοιγμα των σχολείων και πάλι στο επίκεντρο των ειδικών

 

Ειδικότερα ένα από τα θέματα που έχει αρχίσει να έρχεται στο προσκήνιο, είναι το θέμα με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων -γυμνασίων και λυκείων- την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί την περασμένη Παρασκευή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χαράλαμπος Γώγος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία.

«Θα δούμε τα δεδομένα την Παρασκευή τα δεδομένα και το ποσοστό της θετικότητας. Αν σε μία περιοχή υπάρχει μία τάση ανόδου των κρουσμάτων θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά» είπε για να προσθέσει.

«Για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα αλλά  δεν αποκλείεται να αλλάξει» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1.

Προβληματισμένη  για τα χτεσινά κρούσματα εμφανίστηκε και η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία μάλιστα τόνισε πως δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός για Λύκεια και Γυμνάσια να αλλάξει.

«Ο σχεδιασμός για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» σημείωσε η κυρία Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους.

«Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν αντέχουν το lockdown και ξεχύνονται στους δρόμους» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε παράλληλα πως θα πρέπει οι πολίτες να φορούν τη μάσκα, αλλά και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητά της και τον τρόπο που τη φορούν. «Αν είναι βαμβακερή θα πρέπει να είναι με τρία στρώματα υφάσματος ή θα μπορούν να φορούν χειρουργική που προστατεύει αρκετά» πρόσθεσε.

 

Αποφάσεις με το σταγονόμετρο για να μην υπάρξει πισωγύρισμα

 

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως στόχος των ειδικών δεν είναι να συσκέπτονται κάθε Παρασκευή προκειμένου να εισηγούνται άρση των απαγορευτικών μέτρων.

Αντιθέτως σκοπός τους είναι πρώτα να αναλύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να έχουν εικόνα από το άνοιγμα της κάθε δραστηριότητας (εν προκειμένω του λιανεμπορίου) και στη συνέχεια να κρίνουν αν χρειάζεται περαιτέρω χρόνος ή μπορούν να προβούν στο επόμενο βήμα.

Άλλωστε όπως έχουν πει πολλάκις, μέτρα θα ανακοινώνονται μόνο αν το επιτρέπει η επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ουσιαστικά τόνισε πως όσα μέτρα λαμβάνονται είναι δυναμικά, καθώς ανά πάσα στιγμή όλα μπορεί να ανατραπούν.

«Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά χτες ο κ. Μητσοτάκης.

 

Στην αναμονή χιονοδρομικά, μετακινήσεις

 

Οι παραπάνω λόγοι σε συνδυασμό με την ύπουλη αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στη χώρα δείχνουν πως θα ήταν δύσκολο οι ειδικοί να προχωρήσουν σε περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας αυτή την εβδομάδα.

Άλλωστε οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι ανέφεραν σήμερα πως φοβούνται για ένα τρίτο κύμα στη χώρα μας, αλλά και για νέα σκληρότερα μέτρα.

 

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα