728 x 90

Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καβάλας

Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καβάλας

Ο πρόεδρος του ΟΛΚ  Χρ. Ηλιάδης ζήτησε τη συνεργασία των τοπικών φορέων

Εντός του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης και αξιοποίησης του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας  «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Ο.Λ.Κ. Χρήστου Ηλιάδη, ο οποίος το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας (22/4) στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε σε δέκα συνολικά θέματα που αφορούν τον στρατηγικό σχεδιασμό του Οργανισμού, με κυρίαρχο εξ αυτών την αξιοποίηση του εμπορικού λιμένα Καβάλας «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄».

Όπως υπογράμμισε αρχικά ο κ. Ηλιάδης, στόχος του Ο.Λ.Κ. είναι να υλοποιήσει τον σχεδιασμό αυτό το δυνατόν συντομότερο για το καλό του εμπορίου, της εύρεσης θέσεων εργασίας και των συμπολιτών μας. Σχετικά με την αξιοποίηση του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας, ο πρόεδρος του Ο.Λ.Κ. τόνισε ότι με τον νόμο 45/97 περάσαμε στην διαδικασία αξιοποίησης των λιμένων μέσω υποπαραχωρήσεων χρήσεων και δραστηριοτήτων.

 

”Τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης έχουν προτεραιότητα στο ΤΑΙΠΕΔ. Έχει έρθει η πρόταση από το ΤΑΙΠΕΔ, για το τι δραστηριότητες σκοπεύει να παραχωρήσει μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Οφείλουμε βάσει της νομοθεσίας να απαντήσουμε για την σύμφωνη ή μη γνώμη μας. Η πρόταση συζητήθηκε στο Δ.Σ της Παρασκευής (19/4) και εγκρίθηκε. Έχουμε 915 μέτρα κρηπιδώματος και το λιμάνι θα παραχωρηθεί για 40 χρόνια. Σκοπός μας είναι η εύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη του εμπορικού λιμανιού και στόχος να έρθουν νέα φορτία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Εκτός του χώρου της παραχώρησης θα προβλεφθεί χώρος για τελωνείο, γραφεία, αποθηκευτικοί χώροι, χώροι στάθμευσης οχημάτων. Αυτός ο χώρος θα είναι απ’ έξω, όπως θα είναι απ’ έξω 56.300 μέτρα, έκταση για την οποία ο Ο.Λ.Κ. πλήρωσε 1,5 εκατομμύριο ευρώ”, σημείωσε σχετικά ο κ. Ηλιάδης.

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ο.Λ.Κ. ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί την περιοχή μας, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, για να συζητηθεί το θέμα της ολοκλήρωσης των κρηπιδωμάτων.

”Θα ζητήσω την συμβολή όλων των βουλευτών και όλων των φορέων της πόλης για το θέμα αυτό που πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να γίνει τελωνείο και να μεταφερθούν εκεί όλες οι υπηρεσίες για να μην υπάρχουν στο κεντρικό λιμάνι. Τα συνολικά μέτρα που θα παραχωρηθούν είναι περίπου 282.000 τ.μ. και μένουν απ’ έξω τα 56 στρέμματα που δεν είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του λιμανιού. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν και υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2020. Οι διαγωνισμοί θα γίνουν ξεχωριστά για Καβάλα και  Αλεξανδρούπολη. Προβλέπεται επίσης να δοθεί και χώρος για την εταιρία Energean Oil.

 

Σχετικά με το θέμα της απόδοσης των αποχαρακτηρισμένων τμημάτων χερσαίας ζώνης στον δήμο Καβάλας, ο κ. Ηλιάδης είπε πως αποχαρακτηρίστηκαν δύο τμήματα της χερσαίας ζώνης, το Καρνάγιο και τμήμα του Πάρκου Φαλήρου που είναι 21 στρέμματα. Όπως ανέφερε σχετικά εδώ και δύο μήνες τα τμήματα αυτά δεν ανήκουν στον Ο.Λ.Κ. αλλά στο δημόσιο.

 

Σε σχέση με την επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και τροφοδοσίας ελλιμενισμένων σκαφών – επιστρώσεις στον προσήνεμο μόλο του Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος – ΣΒΑΑ». Για το έργο αυτό είπε πως έχει εγκριθεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας και Ο.Λ.Κ. και συμπλήρωσε πως η διεύθυνση τεχνικών έργων της Π.Ε.Κ. είναι έτοιμη να στείλει στην οικονομική επιτροπή για έγκριση τη διακήρυξη του έργου.

 

Για την αξιοποίηση του χώρου των πρώην παλιών αποθηκών, ο κ. Ηλιάδης δήλωσε ότι ο Ο.Λ.Κ. έχει σύμβαση με ιδιώτη από το 2012, που αφού έκανε πάνω από δύο χρόνια να ξεπεράσει τα προβλήματα με την Αρχαιολογία, έφτασε την διαδικασία για να βγάλει άδεια δόμησης.

 

Για τη μελέτη επέκτασης κρηπιδώματος – προστασίας λιμενολεκάνης – Η/Μ δίκτυα, στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας, στοχεύοντας στη μεταφορά του αλιευτικού στόλου στον λιμένα της Ιχθυόσκαλας, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε πως έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, μελέτες έργων στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας 300 χιλιάδων ευρώ.

”Εμείς σε συνεργασία με την διεύθυνση τεχνικών έργων της Π.Ε.Κ. είμαστε στην διαδικασία σύνταξης τευχών δημοπράτησης, τα οποία θα πρέπει να ενσωματωθούν στην προγραμματική σύμβαση που θα κάνουμε με την ΠΑΜΘ, ώστε η διεύθυνση τεχνικών έργων να τρέξει τον διαγωνισμό για αυτές τις μελέτες. Προβλέπεται να γίνει στην Ιχθυόσκαλα μέχρι τον υπήνεμο μώλο κρηπίδωση που δεν υπάρχει, προβλέπεται προέκταση του προσήνεμου μώλου. Οι μελέτες θα γίνουν για να υπάρχει μια ασφαλής λιμενική εγκατάσταση με σκοπό να δένουν εκεί τα αλιευτικά σκάφη με καλές υποδομές. Εκεί θα υπάρχει πάρκινγκ και υποδομές, υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και μικρές αποθήκες για τα δίχτυα. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τις θέσεις για ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν εντός του 2020”, είπε σχετικά ο Χρήστος Ηλιάδης.

 

Αναφορικά με την ανάπλαση τμήματος χερσαίας ζώνης λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος» επί της οδού Αβέρωφ, είπε ότι είναι ένα έργο προϋπολογισμού 887.000ευρώ και οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και εγκρίθηκαν από το Δ.Σ.

”Περιμένουμε τη θεώρηση από τη διεύθυνση τεχνικών έργων και την απάντηση σε ένα έγγραφο που στείλαμε για να δεχτούν να είναι αποφαινόμενα όργανα για την εκτέλεση αυτού του έργου. Έχουμε πάρει την απαλλαγή περιβαλλοντικών όρων και όλες τις αδειοδοτήσεις, θα στείλουμε όλα αυτά στο υπουργείο Ναυτιλίας για απόφαση του υπουργού, για έγκριση εκτέλεσης έργου και στην συνέχεια θα κάνουμε προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια γιατί αυτό το έργο ζητήσαμε να μπει στο χρηματοδοτούμενο έργο ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης, ένα πρόγραμμα που περιμένουμε από την περιφέρεια να προκηρυχθεί και να ενταχθεί. Το έργο θα είναι ώριμο και πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2020”, τόνισε ο πρόεδρος του Ο.Λ.Κ.

 

Για τη διαπλάτυνση και επέκταση του υπήνεμου μόλου Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος» επισήμανε πως ”με το έργο αυτό που έχει τεχνικό δελτίο, ζητάμε χρηματοδότηση από την ΠΑΜΘ και το υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι ένα σημαντικό έργο με μελέτες κόστους 350.000 ευρώ. Μελετάμε την επέκταση αυτή για να υπάρξει απαραίτητη ασφάλεια στην λιμενολεκάνη από τους νοτιάδες. Επίσης, θα γίνει διαπλάτυνση με σκοπό να υπάρξει χώρος ελλιμενισμού μεγάλων σκαφών μέχρι 20 μέτρα”.

 

Σε σχέση με τη μεταφορά υπηρεσιών του λιμένα, σε τμήμα της τελωνειακής αποθήκης, στοχεύοντας στην αξιοποίηση του κτηρίου επί της οδού Εθνικής Αντίστασης και Αβέρωφ ως ξενοδοχείου, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι ”τα βήματα δεν προχωράνε όπως τα θέλουμε. Το θέμα το συζήτησα με τον υπουργό Ναυτιλίας και των Οικονομικών. Βλέπουμε πως υπάρχει μια άρνηση όμως εμείς επικαλούμαστε την νομοθεσία. Η άρνηση αυτή υπάρχει από το τελωνείο, γιατί τον χώρο τον χρησιμοποιεί ως τελωνειακή αποθήκη και τον ζητάει. Πιστεύω πως θα έχουμε νέα σε ένα με δυο μήνες γιατί σκεφτόμαστε και έναν διαφορετικό τρόπο επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος.

Για την προμελέτη σχετικά με τη διερεύνηση δυνατοτήτων χωροθέτησης μαρίνας είπε ότι έγιναν  δύο προμελέτες που δεν ανακοινώθηκαν επίσημα, εκ των οποίων η μια αφορά την χωροθέτηση μαρίνας δυτικά του υπήνεμου μώλου και η άλλη αφορά το λιμάνι της Νέας Περάμου.

”Φέτος ο Ο.Λ.Κ. κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυση του και θα τα αναδείξουμε αυτά τον επόμενο μήνα με κάποιες κατασκευές στο λιμάνι. Θέλουμε να κάνουμε ένα συνέδριο ή ημερίδα για να δείξουμε την ιστορική συμβολή του Ο.Λ.Κ. στην ανάπτυξη της πόλης”, σημείωσε.

Τέλος, για την αδειοδότηση υδατοδρομίου στο λιμένα Καβάλας, τόνισε ότι προχωράει κανονικά, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο νόμος ορίζει κάποιες επικαιροποιημένες μελέτες.

”Κάνουμε μελέτες, όμως τα νέα δεν είναι καλά κι αυτό γιατί μπορεί μεν να έχουμε άδεια υδατοδρομίου, αλλά για τα υδροπλάνα δεν υπάρχει δίκτυο που να στηρίζει την κερδοφορία ενός τέτοιου εγχειρήματος”, δήλωσε καταληκτικά ο κ. Ηλιάδης.

 

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα