728 x 90

Αντικειμενικές Αξίες σε «Ξεχασμένους» Δήμους και Οικισμούς

Αντικειμενικές Αξίες σε «Ξεχασμένους» Δήμους και Οικισμούς

Φωτιά στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ βάζουν οι νέες αντικειμενικές τιμές που ετοιμάζει με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Οικονομικών για 7.000 «ξεχασμένους» δήμους και οικισμούς από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η «κεραμίδα» που θα έρθει μετεκλογικά, προς το τέλος του 2019, αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές οι οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον Δεκέμβριο του 2010 με την ένταξη 4.500 περιοχών από συνολικά 25 νομούς της χώρας.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε αυτό τον «αστερισμό» βρίσκονται σήμερα 6.500 δήμοι και οικισμοί που αντιστοιχούν στο 85% του πληθυσμού της επικράτειας.

Υπολείπεται ένα ποσοστό 15% που δεν έχει ακόμη ενταχθεί με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να εφαρμόζεται το σύστημα των ενδεικτικών τιμών στις φορολογητέες αξίες: σε περίπτωση δηλαδή μεταβίβασης ενός ακινήτου ο προσδιορισμός της αξίαςγίνεται με συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει η Εφορία από πωλήσεις γειτονικών ακινήτων.

Πρόκειται για ένα «τυφλό» σύστημα υπολογισμού των φόρων στην ακίνητη περιουσία που θίγει τον φορολογούμενο και θα πρέπει να διορθωθεί.

Το φαινόμενο ήταν έντονο πριν από τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Εξαιτίας αυτής της πρακτικής ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ήταν αναγκασμένος να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για να μειώσει την τελική φορολογική επιβάρυνση κατά την διαδικασία της μεταβίβασης.

Στην περίπτωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ), οι τιμές στις αντικειμενικές αξίες είναι «τεχνητά συμπιεσμένες», ώστε ο ετήσιος «λογαριασμός» του φόρου να παραμείνει σε λογικά επίπεδα.

Βέβαια η απόφαση για την ένταξη αυτών των περιοχών, που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμού στο αντικειμενικό σύστημα, θα διαμορφώσει υψηλότερες αξίες σε σχέση με αυτές που ισχύουν στις τιμές ζώνης αυτών των δήμων.

Συνεπώς οι κάτοικοι αυτών των οικισμών, έστω και αν πρόκειται για μικρού πληθυσμιακού μεγέθους, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους σε περίπτωση που μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα ή προβούν σε γονική παροχή.

Επίσης, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές θα υπολογιστεί από το νέο έτος και ο ΕΝΦΙΑ.

Οπως σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες με άριστη γνώση του σχεδίου επέκτασης των αντικειμενικών τιμών από το υπουργείο Οικονομικών, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού του έργου που έχει στόχο την εξομάλυνση των τιμών σε αυτές τις περιοχές για τη δικαιότερη εφαρμογή των φόρων στην περιουσία.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται ενέργειες που έχουν να κάνουν με τη συγκρότηση αρμοδίων τοπικών επιτροπών που θα παράσχουν τεχνική βοήθεια στην επεξεργασία και τον έλεγχο των προτάσεων με βάση τα σημερινά δεδομένα της κτηματαγοράς.

Βέβαια, οι εισηγήσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα γίνουν από πιστοποιημένους εκτιμητές τους οποίους θα προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών, όπως έκανε και πέρσι, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών που αποτελεί μεταμνημονιακή υποχρέωση.

Θα ακολουθήσουν δυο ακόμη αναπροσαρμογές αξιών στα ακίνητα, φέτος τον Ιούνιο και το 2020, επίσης τον ίδιο μήνα, για την εξίσωσή τους με τις εμπορικές τιμές (σ.σ. αυτές με τις οποίες γίνονται σήμερα -αν γίνονται- αγοραπωλησίες).

Θα ακολουθήσει η σύνταξη πινάκων με τις τιμές και η σχεδίαση χαρτών πριν την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Για την ιστορία και μόνο να θυμίσουμε ότι σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού τηςΑξίας των Ακινήτων (ΑΠΑΑ) ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 1985 βάσει του νόμου 1249/82.

Τελευταία υπουργική απόφαση που έδινε το πράσινο φως για την ένταξη νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα ήταν αυτή τον Δεκέμβριο του 2010, η οποία αφορούσε 4.500 δήμους και οικισμούς από 25 συνολικά νομούς της χώρας.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους θεσμούς για το σχέδιο της πολιτικής στον τομέα των ακινήτων, ενώ σε πολλές δράσεις υπάρχει βοήθεια και τεχνογνωσία από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα