728 x 90

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ

Δηλώσεις Κώστα Αντωνιάδη, Μάρκου Δέμπα και Βασίλη Λεμονίδη

 

 

 

Ποικίλες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι πιο έντονες αντιδράσεις εκφράζονται ήδη στο νησί της Θάσου, ενώ και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, επιμένει ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα σημαντικές αλλαγές στο εν λόγω πρόγραμμα. Θετικός στο να υπάρξουν βελτιώσεις δήλωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλης Λεμονίδης, τόνισε ότι η πλειονότητα των συναδέλφων του είναι ευχαριστημένοι από το πρόγραμμα αυτό.

 

Κ. Αντωνιάδης: ”Όσο καλό κι αν είναι ένα πρόγραμμα, πάντα επιδέχεται βελτίωσης ”

 

”Κατά την άποψή μου πρόκειται για ένα πολύ καλό πρόγραμμα. Όμως όσο καλό κι αν είναι ένα πρόγραμμα, πάντα επιδέχεται βελτίωσης. Να θυμίσω ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεχθεί μέχρι και σήμερα τρεις τροποποιήσεις. Επομένως, σε γενικές γραμμές, είναι ένα πρόγραμμα που αφορά τους πολλούς κι όχι τους λίγους. Κι επειδή όλοι γνωριζόμαστε στην περιοχή μας, τα μηνύματα που έχω προσωπικά είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς περιλαμβάνονται στο εν λόγω πρόγραμμα όλες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι. Παρ’ όλα αυτά ενημερώθηκα ότι υπάρχει αντίδραση στη Θάσο, όπως και στην Κεραμωτή. Γι’ αυτό λέω ξανά ότι είναι ένα πρόγραμμα που επιδέχεται τροποποιήσεις και νομίζω ότι ο περιφερειάρχης έδειξε μέχρι σήμερα ότι ακούει τους φορείς της τοπικής οικονομίας και γενικά τους ανθρώπους της επιχειρηματικότητας”, ανέφερε σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

 

Μ. Δέμπας: ”Βλέπουμε ότι υπάρχει, δυστυχώς, ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, το οποίο βλέπει μόνο το κομμάτι της απασχόλησης…”

 

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, επισήμανε στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: ”Όλοι περιμέναμε και πιέζαμε την Περιφέρεια να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό άλλων Περιφερειών, ώστε οι επιχειρήσεις μας να έχουν ενίσχυση στις λειτουργικές τους δαπάνες ως κεφάλαιο κίνησης. Βλέπουμε ότι υπάρχει, δυστυχώς, ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, το οποίο δεν βλέπει καθόλου τις λειτουργικές δαπάνες, δεν βλέπει καθόλου τις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης κι απλώς βλέπει μόνο το κομμάτι της απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να δώσουμε λιγότερα χρήματα σε περισσότερες επιχειρήσεις. Έχουμε δυο ενστάσεις. Η πρώτη αφορά τις εποχικές επιχειρήσεις. Αυτό ήταν το μεγάλο θέμα στη συνάντηση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στο νησί της Θάσου. Ότι δηλαδή οι εποχικές επιχειρήσεις αδικούνται κατάφωρα. Για παράδειγμα όταν το πρόγραμμα σου ζητάει ποιοι είναι οι απασχολούμενοι σου στις 19.3.20 όλες οι εποχικές επιχειρήσεις απαντούν μηδέν. Αυτές δηλαδή θα πάρουν 2.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Αντίστοιχα σε άλλες Περιφέρειες μπορεί να πάρουν μέχρι και 50.000 ευρώ! Που 50.000 ευρώ και που 2.000 ευρώ! Βλέπουμε άλλα κριτήρια στη δική μας Περιφέρεια”.

 

”Το ίδιο και οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, όχι μόνο οι εποχικές. Μια μικρή εμπορική επιχείρηση στο κέντρο της Καβάλας θα πάρει 2.000 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη στην Θεσσαλονίκη που θα δει τις λειτουργικές δαπάνες το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, μπορεί να φτάσει μέχρι 50.000 ευρώ. Λέμε λοιπόν ότι αυτή η αδικία θα πρέπει να διορθωθεί. Θα πρέπει να τεθούν κάποια κριτήρια που θα δείχνουν τις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων. Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο, είναι ότι ενώ σε όλες τις Περιφέρειες έχει μπει το περιβόητο deminimis, δηλαδή οι επιχορηγήσεις που θα πάρουν οι επιχειρήσεις σε τρία χρόνια, 2018 -2019 -2020, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Το πρόγραμμα των άλλων Περιφερειών πήγε σύμφωνα με μια ανακοίνωση του 2020 με ”ταβάνι” 800.000 ευρώ, ενώ η δική μας πήγε με κανονισμό του 2013 που είναι 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις της μεταποίησης ή του τουρισμού, δεν θα μπορέσουν να πάρουν ούτε ένα ευρώ! Όσον αφορά την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αυτό εξίσου το ψάχνουμε, γιατί δεν μπορεί για παράδειγμα η επιστρεπτέα προκαταβολή του Κράτους να μην την περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο πρόγραμμα να τη ζητά. Ακόμη και σε ρύθμιση να είσαι σημαίνει ότι τα χρήματα θα σου τα πάρει η Εφορία ή ο ΕΦΚΑ. Αυτά για αρχή, καθώς θα υπάρξει ένα κοινό υπόμνημα με προτάσεις των έξι Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ώστε να διορθωθούν οι αδικίες στο πρόγραμμα που ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου. Θεωρώ ότι και ο περιφερειάρχης και τα στελέχη της Π.Α.Μ.Θ. θα είναι θετικοί στο να εξαλειφθούν οι όποιες αδικίες”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

 

Β. Λεμονίδης: «Στον Ε.Σ.Κ. οι αντιδράσεις είναι ελάχιστες»

 

”Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι που αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και μάλιστα με κριτήρια που τους μικρούς και τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγγίζει κατά 99%. Αυτά είναι τα μηνύματα που λαμβάνω εγώ από τα μέλη του Ε.Σ.Κ. Το τι μπορεί να ισχύει στην περιοχή της Θάσου ή σε μεγάλες βιομηχανίες κλπ, ειλικρινά δεν μπορώ να το γνωρίζω. Περιμένουμε να υλοποιηθεί σύντομα αυτό το πρόγραμμα. Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για αδιάθετα ποσά μέσω ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι άμεση προϋπόθεση είναι να υπάρχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι η βασική προϋπόθεση, δυστυχώς θα έλεγα εγώ, αλλά υπάρχει. Πάντως τα 2.000 ευρώ για μια μικρή επιχείρηση ούτε η κεντρική διοίκηση δεν τα έχει δώσει. Έδωσε 800 και 300 ευρώ που είναι δυο ποσά για τους μήνες που ήμασταν κλειστά και για τους άλλους που ήμασταν ανοιχτά με τεράστια πτώση τζίρου, δεν βοήθησαν πουθενά. Άρα το νέο πρόγραμμα δίνει μια σημαντική βοήθεια. Σίγουρα θα ήθελαν όλοι το μέγιστο ποσό, αλλά μη ξεχνάμε ότι μια αυτοαπασχολούμενη επιχείρηση σε άλλη Περιφέρεια μπορεί να έπαιρνε μηδέν! 2.000 ευρώ είναι μια καλή βοήθεια. Είναι λογικό να υπάρχουν αντιρρήσεις και αντιδράσεις. Το μέγιστο αποδοχής ποτέ καμιά απόφαση δεν την έχει. Στον Ε.Σ.Κ. οι αντιδράσεις πάντως είναι ελάχιστες. Η πλειονότητα είναι ευχαριστημένοι γιατί ξαναλέω είναι αυτοαπασχολούμενοι”, δήλωσε από την πλευρά του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.

 

Νέα σε εικόνες


Πρόσφατα άρθρα

Τοπική επικαιρότητα